Cyber incidenten blijven jaar na jaar toenemen

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 07:00

Onderzoek van Orange Cyberdefense, onthullen dat het aantal cyberaanvallen op ondernemingen de afgelopen 12 maanden met 13 procent is gestegen, met een stijging in ransomware incidenten, en voor het eerst een merkbare golf van aanvallen tegen mobiele apparaten.

De Security Navigator 2022 biedt een gedetailleerde analyse van meer dan 50 miljard security gebeurtenissen die het afgelopen jaar (oktober 2020 tot oktober 2021) dagelijks zijn geanalyseerd door de 18 Security Operation Centers (SOC's) en 14 CyberSOC's van Orange Cyberdefense over de hele wereld.

Beveiligingsincidenten stijgen met 13%

Monitoring laat zien dat van de 94.806 incidenten die tijdens monitoring werden gemarkeerd als potentiële dreigingen, 34.156 (36%) door onderzoek van analisten bevestigd werden als legitieme beveiligingsincidenten – een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Meer dan een derde (38%) van alle bevestigde beveiligingsincidenten werd geclassificeerd als malware, inclusief ransomware – een stijging van 18 procent ten opzichte van 2020.

Uit het rapport blijkt dat bijna twee derde (64%) van de security alerts die door de analisten van Orange Cyberdefense werden afgehandeld, 'ruis' waren en geen echte dreiging bleken te zijn - een stijging van 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De bevindingen suggereren dat veel organisaties, met name kleine en middelgrote bedrijven, meer middelen nodig zullen hebben om deze enorme hoeveelheid gegevens te filteren op potentiële bedreigingen. Het risico is dat deze bedrijven steeds kwetsbaarder worden voor aanvallen naarmate het niveau en het volume van de activiteiten blijven stijgen.

Mobiele besturingssystemen

De Security Navigator rapporteert ook dat mobiele besturingssystemen zoals iOS en Android in zakelijke context, een steeds populairder doelwit zijn voor exploits. Veel van deze activiteiten lijken gerelateerd te zijn aan commerciële bedrijven die zijn gecontracteerd door wetshandhavings- en inlichtingendiensten. De ontwikkelde kwetsbaarheden en exploits zullen echter waarschijnlijk niet in dat domein blijven, maar hebben in het verleden, en zullen waarschijnlijk ook in de toekomst, hun weg vinden naar het criminele ecosysteem (let op de WannaCry-aanval van 2017).

Orange Cyberdefense voorspelt dat aanvallen op mobiele apparaten waarschijnlijk zullen blijven toenemen. Dit is een ontwikkeling waar security professionals meer aandacht aan zullen moeten besteden. Mobiele platforms zijn de sleutel tot moderne toegangsbeveiligingsconcepten, namelijk Multi-Factor Authenticatie (MFA), dat veel wordt gebruikt in bedrijfsomgevingen om bijvoorbeeld toegang tot de cloud te beschermen.

Malware de meest voorkomende type dreiging

Een andere belangrijke bevinding uit de nieuwe Security Navigator is dat malware, inclusief ransomware, het meest voorkomende type dreiging was dat tijdens de analyseperiode werd gerapporteerd. Zo werd 38 procent van alle bevestigde beveiligingsincidenten als malware geclassificeerd - een stijging van 18 procent ten opzichte van 2020. Enkele van de belangrijkste malwaretrends zijn:

  • Een afname van de bevestigde downloader-activiteit (malware die andere malware downloadt en uitvoert op getroffen systemen) in november en december 2020 nadat het Trickbot-botnet door wetshandhavers was uitgeschakeld, en in januari en februari 2021, direct nadat Emotet was uitgeschakeld;
  • Een omgekeerde correlatie tussen de strengheid van Covid-19-lockdowns en het volume van downloader- en ransomware-activiteit: hoe strenger de lockdowns, hoe minder van deze activiteit, in strijd met het heersende verhaal dat aanvallen toenemen wanneer gebruikers thuiswerken;
  • Grote organisaties hebben te maken met meer dan het dubbele (43%) van het aantal bevestigde malware-incidenten dan middelgrote bedrijven.

Hugues Foulon, CEO van Orange Cyberdefense, zei: “Aanvallen zoals Solorigate laten zien dat zelfs vertrouwde software van betrouwbare leveranciers kan veranderen in een paard van Troje voor sluwe aanvallers. Technologie alleen kan niet de oplossing voor dit probleem zijn. Zoals onze data laat zien, hebben we het aantal incidenten in slechts één jaar tijd met 13 procent zien toenemen, en die incidenten blijven jaar na jaar toenemen. Een groot deel van de tech-gedreven security alerts waarmee onze analisten te maken hebben zijn enkel ruis, maar dit legt een enorme druk op de reeds overbelaste IT- en beveiligingsteams. Niet alle bedrijven hebben de middelen om managed security services providers in te huren om hen te helpen de 'ruis' eruit te filteren en de security ‘signalen’ te vinden waar wel op gereageerd moet worden. We zijn dan ook van mening dat beveiligingstechnologieën het beter kunnen en moeten doen.”

Gilles van Heijst, CTO Orange Cyberdefense Nederland: “Vanuit Orange Cyberdefense zijn wij trots op een nieuwe editie van onze Security Navigator. Trots vooral vanwege het vertrouwen dat onze klanten ons geven om hun data geanonimiseerd te mogen gebruiken voor deze uitgebreide analyse en trends. Vooral ook trots op onze eigen Cyberdefenders die dag-in dag-uit klaar staan om onze klanten te helpen met de toenemende complexiteit van het security landschap. Ook in het komende jaar zullen we met elkaar moeten blijven werken aan het beveiligen van onze data, zorgdragen voor onze virtuele identiteiten en weerbaarheid vergroten tegen ransomware en andere cyberdreigingen. Hierbij is de investering in mensen, door middel van trainingen en security awareness, essentieel en mogelijk het meest belangrijke en krachtigste wapen wat we bezitten.”

De Security Navigator 2022 omvat:

  • 100 procent informatie direct uit de 18 wereldwijde SOC’s & 14 CyberSOC’s van Orange Cyberdefense, de Epidemiology Labs & World Watch
  • 18 pagina’s met CyberSOC-statistieken
  • 12 pagina’s met observaties van World Watch
  • Pentesting en CSIRT-verhalen: inclusief een hacking case die mogelijk door de staat gesteund is en een oefening van het red team
  • Security deep-dives in de criminologie van ransomware en analyse van meer dan 3000 lek dreigingen bij 67 verschillende actoren die betrokken zijn bij cyberafpersing
  • Beveiligingsvoorspellingen: Een verschuiving naar 'positieve investeringen' door drie belangrijke beveiligingsgebieden op een andere manier aan te pakken

De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Security Navigator 2022
PDF – 6,7 MB 188 downloads

Bron: orangecyberdefense.com

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Meer rapporten bekijken of downloaden 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer cybercrime nieuws

Stelling: Het gebruik van wachtwoorden is een verouderde beveiligingstechniek die zijn langste tijd heeft gehad

Iedere seconde vinden er ergens ter wereld wel nieuwe pogingen plaats van cybercriminelen om websites, diensten, bedrijven of consumenten te hacken. Niet geheel onverwachts is er dus ook een toenemende kans op gelekte wachtwoorden, waardoor cybercriminelen eenvoudig toegang tot bedrijfsgegevens krijgen, aldus Beyond Identity, een leverancier van wachtwoordloze oplossingen voor identiteitsbeheer. Vorige maand meldde CyberNews dat er een bestand met de naam 'RockYou2021.txt' op een populair hackersforum is gezet. Daarbij gaat het om een verzameling van 8,4 miljard wereldwijd gelekte wachtwoorden. Ook in Nederland is het lekken van wachtwoorden schering en inslag.

Lees meer »

De belangrijkste cyberdreigingen voor Industrial Control Systems

Het beveiligen van industriële beheersystemen (Industrial Control Systems / ICS) is van vitaal belang. Onder meer de beveiliging van endpoints, de systemen waarop eindgebruikers vertrouwen, moet hierbij voldoende krijgen. In een rapport waarschuwt Trend Micro voor de risico’s en zet de belangrijkste dreigingen op een rijtje.

Lees meer »

10 jaar Cybersecuritybeeld Nederland: basis beveiligingsmaatregelen nog altijd niet op orde

Al tien jaar publiceert de overheid het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) waarin cyberdreigingen en de kwetsbaarheid van de Nederlandse digitale infrastructuur centraal staan. De boodschap is al die tijd nagenoeg niet veranderd, en dat is dat organisaties basale beveiligingsmaatregelen nog altijd niet op orde hebben. Er ontstaat echter een kloof tussen bedrijven die wel en niet digitaal weerbaar zijn, zo laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) weten.

Lees meer »

De grootste cyberaanvallen van 2021

De afgelopen jaren is het moeilijk geworden om het feit te negeren dat het digitale leven waar we allemaal deel van uitmaken volledig kwetsbaar is voor cybercriminelen. Hackers zijn blij met bijna elke mogelijkheid om geld te verdienen of plezier te hebben - van het creëren van een gratis lidmaatschap van een sportschool voor hun hele gezin tot het hacken van energiesystemen van hele landen.

Lees meer »

De meest voorkomende soorten cyberaanvallen in 2021

Het aantal cyberincidenten in 2021 is beangstigend, ook al zijn er pas zes maanden verstreken. Inbreken in een waterleidingnet in Florida en proberen het water te vergiftigen voor 15.000 inwoners. Een cyberaanval op het kanaal 9News Australia heeft ochtendshows geannuleerd. Een ransomware-aanval veroorzaakte de sluiting van de grootste brandstofpijpleiding in de VS en kostte $ 5 miljoen. En dat is slechts een deel van het droevige nieuws voor nu.

Lees meer »

"Onverantwoorde en destabiliserende gedrag in cyberspace"

De Europese Unie en de Verenigde Staten zeggen dat Chinese staatshackers cyberaanvallen hebben uitgevoerd door misbruik te maken van kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server. Daarmee hebben ze de economie, democratie en samenleving ernstige schade toegebracht. Ze zeggen er alles aan te doen om samen met internationale partners ‘kwaadaardig gedrag in cyberspace’ te bestrijden.

Lees meer »

Cyberweerbaarheid verhogen op 'automatiserings- en control systemen' met de 'Security Checker'

Een publiek-privaat samenwerkingsverband introduceerde afgelopen maandag de 'Security Check Procesautomatisering'. Dit is een interactieve zelfscan die is ontwikkeld om Nederlandse organisaties met ICS-SCADA systemen handvatten te bieden in het weerbaarder maken van deze systemen. Het samenwerkingscollectief presenteert de tool aan Hester Somsen, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en aan Jos de Groot, directeur van de Directie Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees meer »

Wereldwijde ransomware aanval: hackers ontsleutelen voor $50 miljoen

Vrijdag 2 juli werden bedrijven wereldwijd getroffen door een ransomware-aanval. De aanvallers claimen meer dan een miljoen computers te hebben versleuteld en eisen 70 miljoen dollar voor een generieke decryptietool waarmee alle slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen. De exacte aanvalsvector was eerst nog onbekend, maar alles wees al snel naar het programma VSA van softwarebedrijf Kaseya. Managed serviceproviders (MSP's) gebruiken deze software om de systemen van hun klanten op afstand te beheren. In dit artikel geeft 'Security' een overzicht van de aanval en de laatste ontwikkelingen. Het artikel zal dan ook steeds worden bijgewerkt.

Lees meer »

"De Nederlandse politie heeft voortdurend een belangrijke rol in dit soort internationale onderzoeken"

Door een grootschalige en internationaal gecoördineerde actie zijn politie-eenheden uit diverse landen erin geslaagd om de VPN-provider DoubleVPN offline te halen. Politiediensten uit onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten zeggen dat hackers en cybercriminelen de VPN-service gebruikten om ransomware-aanvallen en andere digitale misdrijven uit te voeren. Nu de gehele infrastructuur van DoubleVPN platligt, is het criminele circuit een gevoelige klap toegebracht.

Lees meer »