Ongekende aanval op de „infrastructuur van het internet” gaande

Gepubliceerd op 23 februari 2019 om 12:31
Ongekende aanval op de „infrastructuur van het internet” gaande

Een internationale non-profitorganisatie die een reeks taken met betrekking tot het internet uitvoert, ICANN, heeft gewaarschuwd voor een tot dusver ongekende aanval op de "infrastructuur van het internet".

Bij de hackersaanval wordt geprobeerd namen of registratiegegevens te vervangen door adressen die hackers invullen. Dit heeft de in Californië gevestigde Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) laten weten na een spoedzitting van de ICANN-top. ICANN is een nonprofit-organisatie die een reeks taken met betrekking tot het internet uitvoert.

David Conrad, chef technologie van de ICANN, zei dat er vaker dit soort aanvallen zijn geweest, „maar die zijn niet te vergelijken met wat er nu gaande is, want hun doelwit is nu de structuur van het internet zelf.” De aanval zou uit 2017 kunnen stammen. Hij is gericht op de domeinnamen, het DNS (Domain Name System).

Het Amerikaanse ministerie van Veiligheid waarschuwde pas nog tegen dergelijke aanvallen, die ook ’DNSpionage’ worden genoemd. Volgens het ministerie kruipt er simpel gezegd iemand tussen de bestemming van een boodschap en de verzender in en maakt daar dan misbruik van. Volgens internetveiligheidsspecialist Ben Read van de firma FireEye zijn er opvallend veel doelwitten van DNSpionage in het Midden-Oosten. Mogelijk is de oorsprong Iraans.

Bron: ICANN, Nu.nl, Telegraaf, FireEye


Eerder bericht deze week... toeval?

Minister laat cyberrisico's vitale infrastructuur onderzoeken

dinsdag 19 februari 2019

Minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur laat cyberrisico's voor de vitale infrastructuur, alsmede niet-vitale sectoren, opnieuw in kaart brengen. Dat heeft de minister in een reactie op een motie over de risico's van cyberaanvallen op de Nederlandse infrastructuur laten weten.

CDA-Kamerleden Von Martels en Amhaouch hadden de regering in 2017 verzocht om de risico's voor sluizen, bruggen, wegmarkeringen en andere infrastructuur in beeld te brengen en noodzakelijke maatregelen te treffen. "Vanuit onder andere mijn ministerie worden inspanningen verricht om de infrastructuur te (laten) monitoren, eventuele aanvallen snel te detecteren en de responsprocessen goed in te richten. De directe verantwoordelijkheid voor de digitale veiligheid van een belangrijk deel van de sectoren keren en beheren waterkwantiteit, wegen en vaarwegen ligt bij mijn ministerie", antwoordt Nieuwenhuizen.

Volgens de minister zijn voor veel van de genoemde sectoren in 2015 "vitaliteits-beoordelingen" uitgevoerd. De minister stelt dat ze vanwege de snelle ontwikkelingen in dreigingen, kwetsbaarheden en mogelijke gevolgen, diverse beoordelingen opnieuw tegen het licht houdt. Dit wordt ook voor de niet-vitale sectoren wegen en spoorwegen gedaan. "Hierbij wordt meer dan voorheen gekeken naar ketenafhankelijkheden. Ook voor de overige sectoren zal samen met de betrokken partijen een beter inzicht in de risico’s worden verworven", aldus de minister, die de Tweede Kamer over de uitkomsten zal informeren.

Reactie plaatsen

Reacties

© CCINL | www.cybercrimeinfo.nl
5 jaar geleden

Website © CCINL | www.cybercrimeinfo.nl een paar uur niet bereikbaar.

Zie reactie van onze webhoster:

"Het DNS systeem heeft het afgelopen weekend op twee momenten problemen gehad: vrijdag tussen 12:30 en 13:30 en zondag tussen 15:50 en 16:40. In beide gevallen komt dit door een DDOS aanval op dit systeem.

Het DNS systeem wordt door een partner van ons geregeld. Deze doet dit voor vele miljoenen domeinnamen. Een probleem aan hun kant heeft grote impact. Dit is de eerste keer dat we een storing op dit vlak ervaren.

Het effect hiervan was dat sommige gebruikers (het had niet op iedereen effect) niet bij jullie website konden komen. En als het jouzelf betrof, kon je waarschijnlijk ook niet bij je e-mail.

Excuses voor dit probleem! We gaan in gesprek met onze partner, en hopen op maatregelen aan hun kant die dit probleem in de toekomst zal voorkomen."