Europese FBI tegen cybercrime en andere misdaad?

Gepubliceerd op 17 april 2019 om 18:30
Europese FBI tegen cybercrime en andere misdaad?

D66 wil dat er een "Europese FBI" komt die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime en andere criminaliteit. De partij ziet een opsporingsactie naar cybercrime waarbij Nederland met andere EU-lidstaten samenwerkte en 81 mensen werden aangehouden als voorbeeld wat een dergelijke dienst kan bereiken.

"Veel criminaliteit in Nederland heeft een grensoverschrijdende dimensie. Mensen hebben grote zorgen over grensoverschrijdende problemen, zoals terrorisme, cybercriminaliteit, georganiseerde misdaad en milieucriminaliteit", aldus D66-Kamerlid Monica den Boer, die opmerkt dat criminaliteit zoals cybercrime zich niet aan grenzen houdt.

Den Boer wil dat Europol een Europese FBI wordt die internationale misdaad kan aanpakken. Op dit moment heeft Europol geen dwangbevoegdheden, zoals ondervragingen, huiszoekingen of arrestaties. Het D66-Kamerlid wil dit veranderen. "Europol moet versterkt worden tot een volwaardige Europese politiedienst met eigen executieve bevoegdheden om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken", zo laat ze in een vandaag gepresenteerd plan weten (pdf).

Als onderdeel van dit plan wil Den Boer dat de informatie-uitwisseling tussen politiediensten wordt verbeterd. Zo moet er niet voor elk nieuw vraagstuk een nieuw instrument worden bedacht, maar moet er slimmer worden gekeken naar de instrumenten die er al zijn. "Niet méér, maar béter. De gegevenshonger die nu leidt tot een enorme hoeveelheid aan informatie kan zo bovendien worden getemperd", zo stelt het D66-Kamerlid.

Kennisplatform

Tevens pleit Den Boer voor het inrichten van een platform om politiekennis internationaal te delen. "Om kennisdeling te stimuleren wordt het tijd voor een digitaal platform waar alle politiediensten in Europa terecht kunnen met hun vragen", gaat Den Boer verder. Ze vindt dat alle politiemensen zonder belemmeringen toegang moeten hebben tot gedigitaliseerde kennis en dat webapps, aangevuld met een digitaal interactief politie-forum, EU-breed moeten kunnen worden uitgerold.

Bron: D66, security

Wat is Cybercrime?

Cybercrime is criminaliteit met ICT (Informatie- en Communicatie Technologie) als middel en doelwit, waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie.

De motieven van internetcriminelen lopen uiteen. Veelal is dit om een grote hoeveelheid geld buit te maken of om een bedrijf schade aan te brengen. De impact is over het algemeen enorm.

U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen.

LEES MEER >>

Cybercrime nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.