Cyberaanval op het Amerikaanse ministerie van gezondheid

Gepubliceerd op 17 maart 2020 om 18:30
Cyberaanval op het Amerikaanse ministerie van gezondheid

Het Amerikaanse ministerie van gezondheid is zondagnacht aangevallen door hackers. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van drie anonieme bronnen. De aanval leek bedoeld om het netwerk te vertragen. Daardoor zou het ministerie meer moeite krijgen om snel op ontwikkelingen rond het coronavirus te reageren. Volgens de bronnen tegen Bloomberg waren de aanvallers echter niet succesvol. Ook zouden geen gegevens zijn buitgemaakt.

Tsjechisch laboratorium

Ongeveer gelijktijdig met de hack poging werd geprobeerd om desinformatie te verspreiden. Iedereen in de Verenigde Staten zou volgens dat bericht in quarantaine moeten. Medewerkers van het ministerie denken dat een vijandige staat achter de hack poging zit, maar bewijs hiervoor ontbreekt vooralsnog. Het ministerie noch het Witte Huis waren maandag bereikbaar voor commentaar, aldus Bloomberg.

Afgelopen vrijdag werd al een Tsjechisch laboratorium getroffen waar op het coronavirus wordt getest. Het ging om een afdeling van het universitaire ziekenhuis van Brno, één van de 18 testlabs van het land, schrijft Bleeping Computer. De ongeveer twintig testen die hier dagelijks worden gedaan, lopen hierdoor vertraging op.

Misbruik Corona crisis

Sommige hackers richten zich specifiek op het coronavirus. Zo circuleert software waarmee kwaadwillenden snel een malafide website op kunnen zetten met daarop een interactieve kaart van het aantal corona-besmettingen. Wie de site bezoekt loopt het risico malware binnen te halen.

In de afgelopen weken nam ook het aantal phishing-berichten gerelateerd aan corona toe. Werknemers krijgen bijvoorbeeld mails waarin zogenaamd wordt uitgelegd welke kantoren gaan sluiten. Wie op links in de mail klikt kan vervolgens malware binnenhalen of per ongeluk zijn inloggegevens afstaan aan kwaadwillenden.

Bron: bloomberg, fd, rtlnieuws