Luchthaven en ziekenhuizen in Tsjechië doelwit van cyberaanvallen

Gepubliceerd op 20 april 2020 om 21:30
Luchthaven en ziekenhuizen in Tsjechië doelwit van cyberaanvallen

De luchthaven van Praag en een regionaal ziekenhuis in Tsjechië waren afgelopen weekend doelwit van cyberaanvallen. In beide gevallen wisten de partijen de aanvallen af te slaan.

Een woordvoerder van de luchthaven van Praag meldt dat pogingen tot cyberaanvallen vroegtijdig zijn ontdekt. De aanvallen zouden gericht zijn op de website van de luchthaven.

Een regionaal ziekenhuis in het Tsjechische Karlovy Vary is zaterdagnacht tweemaal doelwit geweest van een cyberaanval. Ook verschillende andere Tsjechische ziekenhuizen maakte kort voor het weekend melding van cyberaanvallen. Ook in deze gevallen zouden de aanvallen succesvol zijn afgeslagen.

Toenemende hoeveelheid aanvallen

De Tsjechische cybersecurity waakhond NUKIB waarschuwde afgelopen week al voor een toenemende hoeveelheid cyberaanvallen. Aanvallers zetten malware in om systemen van slachtoffers te beschadigen of onbruikbaar te maken. Een anonieme Tsjechische overheidsfunctionaris stelt dat niet bewezen is wie achter de aanvallen zit. Wel zouden de aanvallen het werk zijn van een 'serieuze en geavanceerde aanvaller'.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek neemt de aanvallen hoog op en noemt de aanvallen 'extreem roekeloos' met het oog op het coronavirus. "Ik hoop dat onze experts ontdekken wie wil dat Tsjechië de strijd tegen deze ziekte verliest", aldus Petricek op Twitter.

Schrijver: Wouter Hoeffnagel