Verlenging van de 'intelligente lockdown': Advies thuiswerken

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 14:30
Verlenging van de 'intelligente lockdown': Advies thuiswerken

Met een verlenging van de lockdown zullen we nog even thuis moeten werken, het thuiswerken is alweer een paar weken de ‘normaalste’ gang van zaken in veel huishoudens. Voor de meeste zelfstandigen of werknemers was het even wennen in het begin, voor sommigen is het een luxe, voor anderen een nachtmerrie.
Thuiswerken vergt aanpassingsvermogen van iedereen in het huishouden. Het normale ritme is aangepast en het dagelijkse leven ziet er anders uit.

Veilig en gezond thuiswerken

Geen collega’s om je heen, zelf de koffie zetten, een andere werkplek en misschien nog wel belangrijker je kunt niet gebruik maken van alle faciliteiten die het kantoor biedt, waaronder het beveiligde netwerk wat op kantoor wel aanwezig is.
Op zich is er niks mis met je eigen (wifi) netwerk, ware het niet dat veel particuliere netwerken slecht beveiligd zijn.  Veel routers hebben nog het standaard wachtwoord van de provider, sommige routers zijn slecht beveiligd etc. Het risico bestaat dus dat jouw computer of laptop gehackt wordt. Als het particuliere netwerk slecht beveiligd is, dan is het voor een hacker makkelijk te kraken.
Daarom deze tips voor veilig en gezond thuiswerken. Hoe meer van dit soort tips jij toepast, hoe veiliger en gezonder jij kunt thuiswerken!

Installeer de aanbevolen updates

Allereerst is het belangrijk om de aanbevolen updates die je computer of smartphone aangeeft te installeren. Hiermee kun je je computer of smartphone beter beveiligen tegen hackers en virussen. Vaak kun je zelf zoeken naar de nieuwste updates, maar werk je bijvoorbeeld met Windows 10 dan zal deze (bijna) automatisch de nieuwste updates installeren als je de computer uitzet.

Internetverbinding

Een goede internetverbinding is tegenwoordig in veel huishoudens aanwezig. Om goed gebruik te kunnen maken van deze internetverbinding kun je het beste je laptop of pc verbinden met een ethernetkabel. Een ethernetkabel zorgt namelijk voor de meest stabiele verbinding, zeker als je met veel collega’s tegelijk aan het videobellen bent.
Liever geen kabel gebruiken of is dit niet mogelijk? Ga dan in de ruimte zitten zo dicht mogelijk bij de router. Hier is het signaal het sterkst.
Is het signaal niet zo sterk op de plek waar je zit? Denk dan eens aan een wifi repeater of powerline adapter. Met een wifi repeater wordt het signaal verlengd (niet versterkt!) en heb je boven iets meer bereik. Met een powerline adapter wordt het signaal via het stroomnet in je huis overgebracht van de router naar de ruimte waar je zit.

Videobellen

Sinds de start van de coronacrisis en het verplicht thuiswerken is het videobellen onderdeel geworden van veel vergaderingen. Het is de perfecte manier om samen te kunnen werken met je collega’s of klanten. Videobellen is helaas niet zonder risico’s. Sommige software voor videobellen is namelijk niet volledig veilig en kan gehackt worden. Daarnaast mag je volgens de wet sommige software niet gebruiken in verband met privacywetgeving.
Er zijn diverse programma’s beschikbaar om te videobellen en wil je zonder zorgen kunnen videobellen, gebruik dan Microsoft Teams. Deze heeft de beveiliging goed op orde. Andere programma’s zoals Zoom en Houseparty hebben dat een stuk minder. Als je graag met iemand wilt videobellen probeer dan het delen van vertrouwelijke informatie tot een minimum te beperken. Moet je (privacy) gevoelige informatie met elkaar delen? Doe dat dan het liefst via de telefoon, dat is veiliger dan via videobellen.

Gebruik 2 staps verificatie

Inloggen met behulp van 2 staps verificatie is heel erg belangrijk. Het is een stuk veiliger en verkleint de kans dat je wordt gehackt. 

Let op phishing mails

Helaas wordt er met phishing e-mails jaarlijks nog veel geld afgetroggeld van onschuldige mensen. De hackers worden steeds slimmer, de e-mails zien er steeds professioneler uit, maar gelukkig is het algemene besef onder mensen ook steeds beter. Maar toch, let op! Beantwoord nooit mailtjes waar je de afzender niet van kent of vertrouwt. Twijfel je of iemand de e-mail heeft verstuurd? Bel diegene dan even om te verifiëren. Vaak helpt het ook om even op de website of de social media accounts van de website te kijken waar je een e-mail van hebt ontvangen. Vaak wordt daar aangegeven of er phishing e-mails vanuit hen verstuurd zijn.

Gebruik een VPN

Met het gebruik van een VPN ben je online anoniemer. Je internetverkeer is versleuteld, Google weet niet waar je je bevindt, je kunt niet gehackt worden en je kunt niet gevolgd worden door overheden. Allerlei legitieme redenen om een VPN te gaan gebruiken. En het is heel erg eenvoudig om een betrouwbare VPN aan te schaffen en te gebruiken. Een VPN kun je voor heel veel toepassingen gebruiken. Naast het op orde hebben van de online veiligheid, is het ook van belang om de ruimte waar je werkt en je houding goed op orde te hebben.

Breng afwisseling aan in je in werk & houding

Tijdens werkzaamheden is het belangrijk af te wisselen tussen staan en zitten. Moet je bellen? Probeer dit staand of lopend te doen. Als je wat moet lezen kun je dit ook beter op een andere plek doen dan aan je bureau. Neem regelmatig een pauze en zorg dat je voldoende water drinkt. Zorg voor voldoende afwisseling en ontspanning, bijvoorbeeld door een stukje te gaan wandelen tijdens de lunch.

Kantoor/werkruimte

Het werken in een aparte ruimte is sterk aan te raden. Je hebt op deze manier een afgesloten ruimte, waar je aan het werk bent. Door afspraken te maken kun je je in deze ruimte goed afsluiten van de andere personen in het huis, als je daar aan het werk bent mag je niet gestoord worden.
Als je geen eigen kantoor of werkruimte tot je beschikking hebt zorg er dan voor dat je een vaste plek in de woonkamer of eetkamer gebruikt. Als je klaar bent met werken, ruim deze plek dan ook helemaal weer op (voor zover dat gaat). Dan maak je van je werkruimte ook weer je privéruimte en kun je het iets beter scheiden van elkaar.

Trek je normale kleding aan

Het klinkt natuurlijk erg verleidelijk om in je pyjama achter de computer te gaan zitten. En het is ook helemaal niet erg als dat een keer gebeurt (denk wel aan die videovergadering met je baas!). Maar aangezien we nu langere tijd thuiswerken kun je het beste kleding aantrekken die je normaal ook naar je werk zou aantrekken. Misschien zonder die stropdas of hoge hakken, maar probeer je zoveel mogelijk ‘normaal’ te kleden.

Houd je aan een dagelijks schema

Probeer zoveel mogelijk op vaste tijden op te staan, te ontbijten, te lunchen en pauzes in te lassen. Op die manier werk je volgens een vast ritme wat je gemoedsrust ten goede zal komen en daarmee ook je prestaties. Een keertje uitslapen mag natuurlijk best, maar probeer zoveel mogelijk aan een ritme vast te houden.

Ga naar buiten voor een frisse neus

Last but not least, ga af en toe lekker even naar buiten! In de tuin, een blokje om of een boodschap doen (alleen als het echt nodig is!). Maar haal die frisse neus. Het lucht op en geeft je nieuwe energie.

Bron: Tim van Techwarn Media