Vermoedelijke cyberaanval legt netwerk MSC plat

Gepubliceerd op 23 april 2020 om 09:59

In een statement verklaart MSC dat een netwerk in een van de datacenters in Genève is uitgevallen, waardoor ‘de beschikbaarheid van sommige digitale tools heeft beïnvloed’. Wat de precieze oorzaak is van de problemen is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Het concern sluit echter niet uit dat het gaat om een malware-aanval.

Verschillende systemen

Hoewel de problemen nog altijd niet zijn opgelost, benadrukt het bedrijf dat de diensten en operaties van de rederij gewoon worden voortgezet. MSC verklaart gebruik te maken van verschillende IT-systemen om het hoofdkantoor te scheiden van de rest van het netwerk van de andere de agentschappen, zodat bij een dergelijk probleem niet alle operaties meteen stilliggen.

‘In dit geval is het probleem beperkt tot een van onze datacenters in Genève, dat alleen enkele interne gegevensprocessen van MSC.com en MyMSC uitvoert. Alle andere bedrijfsonderdelen blijven wereldwijd gewoon operationeel.’

Petya-aanval op Maersk

Daarmee lijkt de Zwitserse rederij geleerd te hebben van concurrent Maersk. In 2017 legde de zogeheten Petya-aanval ongeveer alle terminaloperaties van Maersk wekenlang plat. Die aanval kostte het bedrijf 300 miljoen dollar in directe schade. Daarnaast heeft het concern onder meer vrijwel zijn complete IT-systeem moeten vervangen.

Screenshot van MSC-website

Bron: nieuwsbladtransport

Schrijver: Jordi Kloos

Cyberaanvallen gerelateerde berichten: