Coronacrime "De criminaliteit daalt, maar cybercrime stijgt fors."

Gepubliceerd op 1 mei 2020 om 14:30
Coronacrime "De criminaliteit daalt, maar cybercrime stijgt fors."

Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime van de Nationale Politie, ziet een opvallende stijging van het aantal aangiften van WhatsApp-fraude en oplichting met phishing-mails. "De criminaliteit daalt, maar cybercrime stijgt fors."

Door de uitbraak van het coronavirus neemt de criminaliteit op het internet enorm toe. Cybercriminelen lichten mensen op met malafide websites, valse whatsapp berichten en nepmails. Ook worden websites vaker aangevallen of gehackt.

Aantal aangiften drie keer hoger

Misdaadbestrijders van Europol en de Nederlandse recherche uiten hun grote zorgen. Programmadirecteur Theo van der Plas van de Nationale Politie: "De criminaliteit in het algemeen zien we dalen, maar de cybercrime stijgt helaas fors. Vooral whatsappfraude en het aantal verstuurde phishingmails nemen enorm toe in deze tijden van corona."

"Elk jaar neemt de cybercrime toe. Maar normaal hebben we iedere week 100 aangiften van whatsappfraude. Door de coronacrisis ligt dit aantal nu op zelfs 300 per week. Dat is heel fors." Volgens Van der Plas zijn de slachtoffers 'vooral de kwetsbaren in de samenleving'. "Dat is heel erg zuur", zegt hij hierover.

'Gebruik je gezonde verstand'

Om fraude te voorkomen roept Van der Plas op vooral het gezonde verstand te gebruiken. "Check sommige websites, kijk naar de reviews en beoordelingen en kijk vooral ook naar contactgegevens. Zorg dat je je spullen zoals laptops en iPad qua beveiliging goed op orde hebt."

Bron: EenVandaag

Schrijver: Bram de Waal, Simone Tukker

Wat is het verschil tussen Phishing » Smishing » Vishing »