Cyber veiligheid een van grootste risico’s ter wereld

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 08:00

Volgens een bevraging van het 'World Economic Forum' (WEF) vormt cyber veiligheid één van de grootste veiligheidsrisico’s de komende twee jaar. Na besmettelijke ziekten (COVID-19) en de bijhorende economische crisis vormt alleen extreme weersomstandigheden een groter gevaar dan de criminele activiteit op internet. Dat blijkt uit het recente 'Global Risk Report 2021'.

Campagnes cybercriminelen

Het rapport stelt evenwel dat de gevolgen van gevaren vandaag op middellange termijn (3-5 jaar verder) wel grote gevolgen zal hebben. Vreest 39% voor IT-problemen in de nabije toekomst, dan verwacht 53,3% dat de wereld binnen de vijf jaar grote, schadelijke gevolgen zal merken van de vele campagnes die cybercriminelen vandaag op touw zetten.

Digitale kennis als preventie middel

“Een erg begrijpelijke reactie,” zegt Phished-oprichter en cybersecurity-expert Arnout Van de Meulebroucke. “Mensen worden nog steeds veel te weinig betrokken in opleidingen rond digitale veiligheid en cyber awareness, waardoor ze vaak niet weten wat ze moeten verwachten van het internet. Enerzijds beseffen ze dus niet welke gevaren op de loer liggen, maar anderzijds versterken ze die cijfers door effectief niet op de hoogte te zijn. Die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij hen, maar ook bij de werkgever. Vele problemen kunnen namelijk vermeden worden wanneer zij inzetten op de digitale kennis van hun medewerkers.”

Thuis werken 

“Alle grote gevaren die de WEF aanhaalt, werken ook in op elkaar,” zegt Van de Meulebroucke. “Door de coronacrisis volgt een economische crisis die beiden langdurige gevolgen met zich meebrengen. Ook op digitaal vlak: thuiswerk werd na jaren van weifelende inburgering plotsklaps de norm. Velen ontdekten het gemak van regelmatig thuis te kunnen werken; dat zal voor een stuk wel opnieuw afnemen omdat aanwezigheid op kantoor onvervangbaar is voor veel jobs, maar het gaat nooit meer weg. Werkgevers kunnen dus maar beter voorbereid zijn.”

Werkgevers

“Deze schrikwekkende cijfers zijn zeker nog niet definitief – we kunnen ze nog afvlakken. Maar dan moeten werkgevers dringend meer inzetten op digitaal begrip, kennis en opleiding. Zij dragen een grote verantwoordelijkheid,” besluit Van de Meulebroucke.

WEF The Global Risks Report 2021
PDF – 8,6 MB 347 downloads

Bron: phished.io | Jens De Wit

Meer nieuwsberichten of info over ‘cybercriminaliteit’?

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Lees ook