Afpermails van criminelen over intiem beelden

Gepubliceerd op 12 oktober 2018 om 07:41

Krijg je dergelijke mails, trap er niet in, dit is bluf van cybercriminelen

Criminelen zouden minimaal €40.000 euro verdiend hebben aan Nederlandse slachtoffers die via een mail afgeperst zijn.

Ook de 'Politie' en de 'Fraude helpdesk' melden dat de afpersingsmail nep is. Het bericht lijkt echt, omdat het lijkt alsof de ontvanger ook de verzender van de mail is. Die techniek heet spoofing. Het is niet bekend wie er achter de afpersingsmail zitten.

Misbruiken e-mailadressen

Cybercriminelen misbruiken de e-maildiensten van Ziggo, Casema, KPN en in dit geval hetnet, om afpersingsmails rond te sturen. In het bericht, dat afkomstig lijkt van het slachtoffer zelf, staat dat zijn computer is gehackt en dat er een video is gemaakt waarop hij zichzelf bevredigt.

Het filmpje zou stiekem zijn opgenomen terwijl het slachtoffer een pornowebsite bezoekt. Als de ontvanger niet binnen één dag 1000 euro losgeld in bitcoin betaalt, zeggen de afpersers dat de video naar al zijn of haar contacten wordt gestuurd.

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders deze e-mail hebben ontvangen, maar het lijkt een groot aantal te zijn. Fraudehelpdesk zegt de afgelopen weken duizenden meldingen over deze afpersingsmail te hebben gehad. 

Afpersingsmail

De afpersingsmail, die al maanden wordt rondgestuurd en nep is, wordt sinds kort op een nieuwe manier verspreid. Het lijkt nu alsof de verzender van de e-mail ook de ontvanger is, waardoor slachtoffers denken dat hun mailaccount is gehackt. Dit moet hen ervan overtuigen om toch het losgeld te betalen.

Spoofing

De criminelen gebruiken hier een technologie voor die 'spoofing' heet. Een goed ingestelde e-maildienst controleert normaal of de afzender ook de daadwerkelijke afzender is. Als dat niet het geval is, wordt de e-mail naar de spamfolder verplaatst of volledig geblokkeerd. 

Ziggo en KPN controleren ook of e-mails daadwerkelijk van de afzender komen, maar zorgen er dan niet voor dat de mails in de spamfolder komen of worden geblokkeerd. Hierdoor krijgen gebruikers van onder andere @ziggo.nl, @planet.nl, @home.nl, @casema.nl, @chello.nl en @upcmail.nl het bericht direct in hun inbox.

Streng kijken

"We zien dat criminelen op dit moment gretig gebruikmaken van een configuratiefout die ervoor zorgt dat ze een mail kunnen sturen uit jouw naam die ook in jouw mailbox terecht komt", vertelt Frank Groenewegen van cybersecuritybedrijf Fox-IT. "Normaal moet een mailserver controleren dat een mail daadwerkelijk van jou komt voordat hij hem aflevert. Providers moeten heel streng naar hun instellingen kijken zodat dit in de toekomst niet meer gebeurt."

Daar is Marco Davids, onderzoeker bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), het mee eens: "Als de e-mailserver van je provider goed is ingesteld, worden deze mails eruit gefilterd. Partijen als Google en Microsoft hebben dit wel op orde, en maken ook gebruik van andere slimme systemen om nepmails eruit te filteren."

Even schrikken

Ook Annemieke ontving deze afpersingsmail, afkomstig van haar eigen adres. "Daar schrok ik wel van. Niet van de inhoud, want ik wist dat ze geen filmpje van me hadden, maar het baarde mij wel zorgen dat het leek alsof de e-mail vanaf mijn eigen adres was verzonden. Ik krijg vaker spammailtjes en kijk dan altijd naar de afzender, en het is dan wel even schrikken als daar je eigen mailadres staat."

Ook Davids ontving opvallend veel bezorgde reacties op deze afpersingsmail: "Mensen schrikken als ze door middel van spoofing een e-mail van zichzelf lijken te krijgen. Tegelijkertijd is spoofing voor criminelen echt een fluitje van een cent." 

Losgeld

Verschillende slachtoffers hebben al losgeld betaald, blijkt uit een analyse van de aan de afpersingsmail gekoppelde Bitcoin-adressen. Het zou in totaal gaan om tienduizenden euro's. De laatste dagen hebben ook nog verschillende slachtoffers het losgeld betaald.

Eerder plaatsten de criminelen gelekte en veelal verouderde wachtwoorden in de afpersingsmail om mensen ervan te overtuigen dat ze zijn gehackt. Deze wachtwoorden worden opgezocht via zoekmachines die speciaal zijn gemaakt om door gelekte wachtwoorden te grasduinen.

Veel bedrijven hebben de instellingen van hun e-mail niet goed op orde, legt Davids uit. "Zodra je de instellingen te strikt maakt, kunnen normale e-mailtjes per ongeluk in de spambox komen. Bedrijven zijn daarom geneigd om hun e-mail wat minder strikt in te stellen. Of ze hebben door bijvoorbeeld onwetendheid helemaal niets ingesteld."

Niet betalen en weggooien

Zowel Ziggo als KPN zeggen in een reactie tegen RTL Nieuws dat het lastig is om strikte mailinstellingen te hanteren omdat er dan in sommige gevallen ook legitieme mails niet meer aankomen of kunnen worden verstuurd. Ziggo stelt aan een 'strikter beleid' te werken om spoofing tegen te gaan, KPN is bezig om het filteren op te voeren waardoor 'op termijn' ook gespoofde mailtjes worden tegengehouden. 

Het advies van experts luidt:

  • niet betalen
  • e-mail weggooien

Maar Groenewegen vindt het wel begrijpelijk dat veel mensen van de afpersingsmail schrikken, "Als je een mailtje krijgt dat van jou afkomstig lijkt en daarin ook vertellen dat ze je hebben gehackt, dan denken heel veel mensen ook dat dit het geval is."

Dit kun je doen tegen 'Spoofing'

Als je een eigen webdomein of -server beheert, kun je drie instellingen toevoegen om spoofing te voorkomen:

  • SPF vertelt of de verzender namens het e-mailadres een mail mag sturen. De ontvangende partij controleert dit en bepaalt of de mail wordt geblokkeerd of wordt doorgelaten.
  • DKIM ondertekent je e-mails met een digitale handtekening waarmee de ontvanger weet dat de mail door de bijbehorende mailserver is verzonden.
  • DMARC bepaalt wat er zou moeten gebeuren met e-mails die niet voldoen aan de SPF- en DKIM-voorwaarden.

Bron: Diverse

 
Diverse aangiftes inmiddels, dus mensen blijken hier toch gevoelig voor te zijn, dit vooral omdat de criminelen de "spoofing" techniek gebruiken.
 
Laat je dus niet foppen als er andere vormen van deze techniek verschijnen.
Dat kunnen we nu wel verwachten nu de criminelen hierbij succes hebben.