Criminelen experimenteren met 'voice-fake'

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 om 15:14
Criminelen experimenteren met 'voice-fake'

Een Hagenaar deed in augustus aangifte van identiteitsfraude.

Eind juli werd het slachtoffer een aantal keren gebeld en daarbij is zijn stem opgenomen. De dag daarna belde een familielid het slachtoffer op en vertelde dat hij via WhatsApp benaderd was door iemand die zich voordeed als de Hagenaar en in geldnood zat.

Toen het familielid dat nummer belde, kreeg hij de stem van het slachtoffer te horen. Gelukkig trapte het familielid niet in de zogeheten “vriend-in-noodfraude”

“Hallo… met Jan..."

Het slachtoffer werd vrijdagmiddag 24 juli gebeld door een voor hem onbekend telefoonnummer en nam op: 

“Hallo, met Jan*... Hallo…ik kan niks horen”.

Hij hing op en vervolgens kreeg hij een sms-bericht van hetzelfde telefoonnummer:

“Dag Jan, ik probeer jou te bereiken naar aanleiding van ons gesprek afgelopen week. Krijg alleen geen gehoor. Zal het nogmaals proberen. Gr. Henk".

En vervolgens werd het slachtoffer wederom gebeld door hetzelfde nummer. Opnieuw nam het slachtoffer het gesprek aan en hoorde niets:

“Hallo… met Jan... Ik kan je nog steeds niet horen…”.

Even later ontving de Hagenaar een sms van hetzelfde nummer, met de vraag wat zijn e-mailadres was. Het slachtoffer beantwoordde de sms met: 

“Je kunt mij bereiken via de chat van Marktplaats of via WhatsApp”.

Daarna probeerde het slachtoffer het nummer terug te bellen, echter kreeg hij geen gehoor. Ook via WhatsApp werd er niet meer gereageerd. Hij besloot het daarbij te laten.

Voice-fake?

De volgende dag belde een familielid het slachtoffer en vertelde dat iemand zich als hem voordeed via WhatsApp. Het familielid werd op vrijdagavond 24 juli  benaderd door een onbekend telefoonnummer waarin een onbekende zich voordeed als de Hagenaar en vroeg om geld.

Het familielid belde twee keer met het onbekende nummer en hoorde tijdens het gesprek de stem van het slachtoffer:

“Hallo, met Jan... Hallo…ik kan niks horen” en “Hallo, met Jan… Ik kan je nog steeds niet horen…”.

 

Omdat het familielid het niet vertrouwde, maakte hij geen geld over. Ook het familielid deed aangifte van de fraude.

WhatsAppfraude (vriend-in-noodfraude)

Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen.

Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Hoe werkt WhatsAppfraude?

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.

U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

*De namen in dit bericht zijn gefingeerd om de privacy van de aangevers te waarborgen.

Bron: politie.nl

Wat is Deepfake

Deepfakes is de naam die gegeven is aan video en audio die nep is, maar nauwelijks van echt te onderscheiden is, dankzij een specifieke machine learning techniek. Dit was ooit voorbehouden aan special effect-studios of inlichtingen diensten die propaganda maakten, maar vandaag de dag kan iedereen deepfake-software downloaden en steeds overtuigendere nep video's maken in de huiskamer.

Tot nu toe zijn deepfakes beperkt ingezet door mensen die de gezichten van beroemdheden op de lichamen van pornosterren zetten of om politici gekke dingen te laten zeggen. Maar het is net zo gemakkelijk om een nep waarschuwing te maken voor een aanvalsdreiging, een huwelijk te ruïneren met een nep seksvideo of een verkiezing ontregelen door een nep video of een valse geluidsbestand los te laten vlak voordat het stemmen begint.