Wat te doen?


Wat kun je doen als je online gepest wordt?

Als je online gepest wordt, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er actie kan worden ondernomen om het pesten te stoppen. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  1. Blokkeer de pestkop: Op de meeste sociale media platforms en websites kun je gebruikers blokkeren, zodat ze geen contact met je kunnen opnemen of je berichten kunnen zien.

  2. Verzamel bewijs: Maak schermafbeeldingen van beledigende berichten, afbeeldingen of video's, en bewaar e-mails of chatgeschiedenis waarin het pesten plaatsvindt. Dit kan nuttig zijn als bewijs, mocht je het nodig hebben.

  3. Rapporteer het pesten: Meld het gedrag aan de beheerders van de website of het sociale mediaplatform waar het pesten plaatsvindt. Veel platforms hebben richtlijnen tegen pesten en zullen actie ondernemen tegen de pestkoppen.

  4. Praat erover met iemand die je vertrouwt: Het kan zeer nuttig zijn om je gevoelens te delen met vrienden, familie, leraren of andere vertrouwde personen. Ze kunnen je steunen, advies geven en je helpen het pesten te stoppen.

  5. Beperk je online aanwezigheid: Als het pesten aanhoudt, kun je overwegen je online aanwezigheid te beperken door je profiel op sociale media te deactiveren of je privacy-instellingen aan te passen.

  6. Zoek professionele hulp: Als het pesten een negatieve invloed heeft op je mentale gezondheid, overweeg dan om professionele hulp te zoeken, zoals een counselor, psycholoog of therapeut.

  7. Doe aangifte bij de politie: In sommige gevallen, vooral als het pesten een ernstige bedreiging vormt of illegaal is (zoals bedreiging, stalking, of het delen van expliciete beelden zonder toestemming), is het raadzaam om aangifte te doen bij de politie.

Onthoud dat niemand het verdient om gepest te worden, en het is belangrijk om actie te ondernemen om jezelf te beschermen en het pesten te stoppen.

Wat te doen bij online bedreiging?