1 jaar oorlog in Oekraïne: de waarheid achterhalen met OSINT-technieken

Gepubliceerd op 25 februari 2023 om 00:00

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Een jaar geleden, op 24 februari 2022, viel Rusland Oekraïne binnen en startte een oorlog waarvan men al lang bang was dat die zou uitbreken, maar waarvan niemand dacht dat die werkelijk zou gebeuren.

Als je ver weg woont van een conflictgebied, zoals in het geval van de oorlog in Oekraïne, kan het moeilijk zijn om directe ervaringen te delen of getuige te zijn van wat er gebeurt. Toch kunnen burgers nog steeds een belangrijke rol spelen in deze situaties door gebruik te maken van open source intelligence (OSINT) technieken om meer te weten te komen over de waarheid van wat er in het conflictgebied gebeurt.

Onderzoek met OSINT leidt tot identificatie daders

In maart 2022 vond er een gruwelijk bloedbad plaats in de Jabloenska-straat in Boetsja, Oekraïne, waarbij tientallen onschuldige burgers werden gedood door een parachutisteneenheid uit Rusland. Deze gebeurtenis veroorzaakte internationale verontwaardiging en leidde tot een uitgebreid onderzoek om de verantwoordelijke daders te achterhalen.

Om dit onderzoek uit te voeren werden verschillende technieken gebruikt, waaronder OSINT (Open Source Intelligence). Hierbij werden openbare bronnen zoals sociale media, nieuwsberichten en satellietbeelden geanalyseerd om bewijsmateriaal te verzamelen. Na een onderzoeksperiode van acht maanden konden de onderzoekers de identiteit van de daders achterhalen.

Uit het onderzoek bleek dat de verantwoordelijke daders Russische parachutisten waren, afkomstig van het 234ste luchtaanvalregiment en geleid door luitenant-kolonel Artjom Gorodilov. Het bewijsmateriaal dat de onderzoekers gebruikten was uitgebreid en omvatte onder andere de uitrusting, badges en documentatie van munitiekisten die tijdens de aanval werden gebruikt, evenals het opgevangen radioverkeer.

Een reconstructie van het forensisch onderzoek naar de daders

Het bloedbad in de Jabloenska-straat was een tragedie die vele levens heeft gekost en de gemeenschap in Boetsja diep heeft getroffen. Het onderzoek naar de verantwoordelijke daders was essentieel om gerechtigheid te laten geschieden en toekomstige gruweldaden te voorkomen. Dankzij het gebruik van OSINT-technieken en andere forensische onderzoeksmethoden konden de onderzoekers de daders identificeren en verantwoordelijkheid laten nemen voor hun daden.

The New York Times heeft al het bewijsmateriaal verzameld dat is verkregen uit OSINT-onderzoeken en heeft een chronologische reconstructie gemaakt van wat er in maart 2022 in Boetsja, Oekraïne is gebeurd. Let op: deze documentaire bevat schokkende beelden.

Hun laatste momenten: Slachtoffers van een Russische gruweldaad in Bucha, Oekraïne

Bron: anoniem, nytimes.com

Meer Oekraïne gerelateerd nieuws