Russische mediawaakhond getroffen door cyberaanval

Gepubliceerd op 12 maart 2022 om 11:10

In een digitale aanval op Roskomnadzor, een Russische mediawaakhond, is voor ruim 800 gigabyte aan bestanden buitgemaakt. De circa 360.000 bestanden variëren van documenten tot e-mailbijlagen en twee nog ontoegankelijke databases, meldt ddosecrets.

Wat is Roskomnadzor

Roskomnadzor is in Rusland verantwoordelijk voor het monitoren van de Russische media en speelt een grote rol bij het censureren van vrije media in Rusland. Zo heeft Roskomnadzor de Russische media richtlijnen opgelegd over hoe ze over de invasie van Oekraïne mogen communiceren. Russische media mogen bijvoorbeeld niet spreken van een ‘oorlog’ of ‘invasie’ en internationale platforms die niet meewerken worden geblokkeerd. De hack vond plaats bij de tak van de dienst in Bashkortostan. Bashkortostan is een van de autonome gebieden die samen de Russische Federatie vormen, vergelijkbaar met een staat in de VS.

Wat voor bestanden zijn het?

Omdat het om zo’n grote hoeveelheid data gaat, is nog niet helemaal duidelijk wat er allemaal te vinden is. Daarnaast is de informatie voornamelijk in het Russisch, waardoor het nog lang duurt voordat de informatie vertaald is. De lekkers waarschuwen in ieder geval dat er ook veel e-mailbijlagen tussen zitten, welke malware en andere onveilige bestanden kunnen bevatten. Naar verwachting omvatten de bestanden veel informatie over welke berichten, foto’s en video’s niet in de Russische media mogen verschijnen en waarom. Tot slot zijn er ook twee databases buitgemaakt, maar omdat deze een alternatieve bestandsvorm hebben, duurt het een tijd voordat deze data inzichtelijk kan worden gemaakt.

Waarom is de informatie gelekt?

De hackers geven aan zichzelf te zien als onderdeel van het activistische hackerscollectief anonymous. Als reden voor het lek zeggen ze dat ze hopen dat zo veel mogelijk Russen toegang kunnen krijgen tot deze informatie en de werkwijze en motieven van de Russische overheid. De hackers zijn namelijk bang dat Rusland zich binnenkort volledig zal afsluiten van het wereldwijde internet.

Bron: ddosecrets.substack.com, vpngids.nl

Help mee en stop het verspreiden van desinformatie van het Russische regime!

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer cyberwar nieuws