Nieuws Cyberoorlog

April 2024
Maart 2024
Februari 2024
Januari 2024
December 2023
Oktober 2023
Juni 2023
Maart 2023
Februari 2023
December 2022
November 2022
September 2022
Juli 2022
Juni 2022
Mei 2022

“Deze onaanvaardbare cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace”

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. Eén specifieke aanval, die tegen het satellietnetwerk KA-SAT, wordt scherp veroordeeld. De lidstaten beraden zich om verdere stappen te nemen om Rusland een halt toe te roepen. Dat staat in een persverklaring van de Europese Raad, waar de regeringsleiders van alle 27 EU-landen zitting in hebben.

Lees meer »

‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden’

De oorlog in Oekraïne bewijst dat oorlogsvoering verandert. De digitale ruimte wordt steeds belangrijker: als vehikel voor beïnvloedingsstrategieën en als strijdtoneel van cyberaanvallen. Die ontwikkeling vraagt volgens brigadegeneraal en hoogleraar cyber warfare Paul Ducheine om nieuwe manieren van aanvallen en verdedigen. ‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden.’

Lees meer »
April 2022

AIVD: Sabotage “het grootste digitale risico” voor de Nederlandse samenleving

Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsdiensten liepen in 2021 voortdurend het risico om getroffen te worden door cyberaanvallen. Landen als China en Rusland spelen daarin een belangrijke rol. Deze digitale dreiging vraagt om vergaande samenwerking met nationale en internationale partners. Om de goede inlichtingenpositie te houden zijn (technische) middelen nodig. Dat schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de nieuwste editie van het jaarverslag.

Lees meer »

Hackersgroep ‘Shuckworm’ slaan opnieuw toe in Oekraïne

De Russische staatshackers voeren de ene na de ander cyberaanval uit op Oekraïense doelwitten. Daarvoor maken ze gebruik van diverse varianten van de 'Pterodo malware'. Door een intensieve en aanhoudende aanvalscampagne hopen de daders zo veel mogelijk schade toe te brengen. Dat concludeert Threat Hunter Team van cybersecuritybedrijf Symantec in een analyse.

Lees meer »

Gazprom onder vuur

De website van Gazprom Neft, de olietak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, is momenteel uit de lucht. Op de site was enige tijd een kritische boodschap over de Russische invasie in Oekraïne te lezen. Een woordvoerder van het bedrijf doet de inhoud van de boodschap af als ‘onzin’.

Lees meer »
Maart 2022

Rusland waarschuwt “anonieme hackers en provocateurs”

Rusland waarschuwt overheden om geen cyberaanvallen uit te voeren tegen het land. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voeren “anonieme hackers en provocateurs die het regime in Kiev steunen” een cyberoorlog van ongekende omvang. Het Kremlin belooft hard op te treden tegen deze cyberagressie.

Lees meer »

De cyberoorlog: ‘Wees waakzaam voor cyberaanvallen’

Ondanks de oorlog in Oekraïne zijn er op dit moment geen geavanceerde cyberaanvallen die gevolgen hebben voor de Nederlandse infrastructuur. Dat betekent niet dat het risico daarop weg is. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) monitort daarom voortdurend de situatie en staat in nauw contact met nationale en internationale partners over mogelijke incidenten, dreigingen en maatregelen. Het bedrijfsleven krijgt het advies om alert te zijn voor eventuele digitale aanvallen en andere bedreigingen.

Lees meer »

Anonymous gaat door, FCK PTN

Sinds hackersgroep 'Anonymous' drie weken geleden een cyberoorlog tegen Rusland startte, claimt de groep al tientallen Russische overheden en bedrijven te hebben gehackt. Onder meer de sites van de geheime dienst FSB en Russische tv-zenders werden gehackt.

Lees meer »

Chinese hackers mengen zich in de cyberoorlog tegen Oekraïne

Niet alleen wees Google onlangs al op de activiteiten van de groep 'Mustang Panda' uit China, nu stelt de groep 'Intrusion Truth' op Twitter dat Chinese hackers Oekraïne aanvallen. Hoogstwaarschijnlijk met medeweten van de Chinese regering. Volgens cyberspecialist Ricky Gevers ontmaskerde deze groep in het verleden ook al Chinese hackers.

Lees meer »

Cyber informatie oorlog: Rusland - Oekraïne

Als je vanuit Nederland het nieuws volgt, zie je dat Rusland naast de wereldwijde sancties ook zelf stappen onderneemt om zich af te sluiten van het Westen. Met wat scheve verantwoording hier en daar zorgt Rusland ervoor dat de Russische bevolking steeds minder toegang krijgt tot het openbare internet. Dit allemaal om te voorkomen dat Russen eenvoudig toegang hebben tot informatie die het verhaal vanuit het Kremlin mogelijk kan ondermijnen.

Lees meer »

Onderzoek cyberaanval op satellietinternet

Meerdere Westerse inlichtingendiensten onderzoeken een cyberaanval die het satellietinternet van Viasat in Oekraïne offline heeft gehaald tijdens het begin van de Russische invasie. Een deel van de verbindingen werkt nog altijd niet.

Lees meer »

Russische mediawaakhond getroffen door cyberaanval

In een digitale aanval op Roskomnadzor, een Russische mediawaakhond, is voor ruim 800 gigabyte aan bestanden buitgemaakt. De circa 360.000 bestanden variëren van documenten tot e-mailbijlagen en twee nog ontoegankelijke databases, meldt ddosecrets.

Lees meer »