Cyberterrorisme deel 3: Hypothetische scenario's

Gepubliceerd op 23 juli 2020 om 11:20

Hypothetische scenario's

Luchtvaart

Stelt u zich eens voor op de voorpagina van de krant "Twee vliegtuigen zijn gecrasht: veroorzaakt door een daad van cyberterrorisme" of "Vliegtuigcrashes naar luchthaven: gecontroleerd door cyberterroristen" leest.

Gelukkig hebben we geen van beide krantenkoppen gezien, maar het is realistisch genoeg om zorgen te baren. Tot dusver waren de meeste cyberaanvallen gericht op reserveringssystemen die vluchtverstoringen en verloren inkomsten kunnen veroorzaken. Toekomstige aanvallen kunnen echter de veiligheid van vliegtuigen en de inzittenden aantasten.

In 2015 werd de Federal Aviation Administration het doelwit van een cyberaanval waarbij schadelijke software haar computersysteem infecteerde.

De administratie zei geen schade te hebben gevonden door de aanval. Helaas is dat de volgende keer misschien niet het geval. In het afgelopen decennium hebben deskundigen gewaarschuwd dat potentiële cyberaanvallen ertoe kunnen leiden dat luchtverkeerssystemen crashen, radarinstallaties uitschakelen of valse informatie sturen naar piloten en luchtverkeersleiders. Door valse informatie naar luchtverkeersleiders te sturen, kan dit ertoe leiden dat vliegtuigen in de lucht in botsing komen of waar het vliegtuig landt.

Op 9/11 werd het vliegtuig overgenomen door terroristen aan boord, die aan hun eigen leven een einde maakten aan de crash. In de toekomst hebben terroristen het potentieel om een ​​soortgelijke aanval uit te voeren vanuit de veiligheid van een stoel achter een computer. Het is absoluut noodzakelijk om computersystemen die onze kritieke infrastructuur beheersen te beschermen om dit soort aanvallen te voorkomen.

Kerncentrales

Kerncentrales produceren jaarlijks 20% van de Amerikaanse energie. Kernenergie produceert weinig broeikasgassen en is relatief goedkoop op te wekken.

Na Three Mile Island, 9/11 en Fukushima, veranderden de Verenigde Staten het beleid voor kerncentrales om ze veiliger te maken tegen menselijke fouten, terroristische aanslagen en natuurrampen. 

Maar zijn ze veilig voor cyberterrorisme? Volgens White (2017) zijn kerncentrales en andere kritieke infrastructuur kwetsbaar voor dergelijke aanvallen. White bespreekt de mogelijkheid dat schadelijke software het computersysteem binnendringt en een meltdown veroorzaakt. 

Een meltdown in een kerncentrale kan grote fysieke, mentale en economische schade veroorzaken. Een meltdown bij een kerncentrale zou de verplaatsing van alle bewoners binnen een straal van 10 mijl veroorzaken, mogelijk ook een groter gebied. Afhankelijk van de omvang van de meltdown kan het gebied tientallen tot honderden jaren onbewoonbaar zijn.

De financiële verplichting van de kerncentrale en de regering om te reageren en het gebied schoon te maken zou ongekend zijn. De financiële last en de geestelijke gezondheid van de gezinnen die zouden moeten verhuizen, een nieuwe baan moeten vinden en hun leven opnieuw moeten beginnen, zijn onvoorstelbaar.

Bovendien zouden er waarschijnlijk protesten zijn en een gebrek aan publieke steun voor andere kerncentrales in de hele Verenigde Staten. nieuwe banen vinden en hun leven opnieuw beginnen zou ondenkbaar zijn. 

Interferentie door natuurrampen

Stel je voor dat een tornado-uitbraak grote schade aanricht in het middenwesten. De sirenes gaan echter niet af. Het controlesysteem voor de sirenes is overgenomen door cyberterroristen.

Mensen kunnen geen levensonderhoud krijgen door informatie en waarschuwingen op te slaan. Honderden mensen die waarschuwingen als vanzelfsprekend beschouwen, krijgen die niet. Het potentieel voor honderden mensen om te komen in de storm is aanwezig. Ga nog een stap verder en stel je voor dat dezelfde terroristen de controle over 9-1-1-communicatie en de communicatie van eerste hulpverleners overnamen. Degenen die hulp nodig hebben, kunnen niet inbellen en eerstehulpverleners weten niet waar hun hulp nodig kan zijn. Ambulances, EMT's en paramedici kunnen naar het verkeerde gebied worden geleid.

Er zijn veel wat als en hypothetische scenario's als het gaat om cyberterrorisme. De bovenstaande voorbeelden lijken misschien onrealistisch of vergezocht, en gelukkig moeten we nog iets zien dat zo traumatisch is.

Maar hoe onwaarschijnlijk ze ook lijken, niets is onmogelijk. We moeten waakzaam blijven, onze kennis vergroten en de kritieke infrastructuur van naties blijven beschermen.

Deel 4 gaat over Preventie, bescherming en beperking van cyberterrorisme en wordt volgende week donderdag gepubliceerd 

Bron: hstoday