Malafide 'helpdesks' in Google resultaten

Gepubliceerd op 11 mei 2019 om 17:15
Malafide 'helpdesks' in Google resultaten

België waarschuwt voor malafide helpdesks in Google-resultaten

Nog al te vaak laten mensen zich vangen door fraudeurs die hengelen naar hun bankgegevens. Intussen herken je misschien wel al het typische phishing bericht in je mailbox. Maar wist je dat een onschuldige opzoeking op Google ook tot een geplunderde bankrekening kan leiden?

Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en Karel Van Eetvelt, CEO bij Febelfin, leggen uit hoe dat kan.

Miguel De Bruycker:

Fraudeurs zoeken altijd nieuwe manieren om mensen op te lichten. Momenteel maken ze van zoekmachines op internet een trouwe bondgenoot. Zoek je via Google een bepaalde klantendienst (Gmail, Yahoo, Kaspersky, Outlook, ...), dan kan je naar een vervalste website worden gebracht. Op die website vind je een telefoonnummer. Bel je daarnaar, dan krijg je geen betrouwbare medewerker aan de lijn maar wel een oplichter. Op het eerste gezicht lijkt die je te helpen maar opgelet: op het einde van de rit vragen ze je een betaling uit te voeren, nemen ze de controle van je pc over en blijf je achter met een geplunderde rekening.

Karel Van Eetvelt:

Febelfin en het CCB hebben intussen het frauduleuze telefoonnummer laten blokkeren en de verwijzingen daarnaar op de zoekmachines laten weghalen. Maar morgen kan er natuurlijk een nieuw nummer online staan. De boodschap is dan ook: wees waakzaam. Geef je bankgegevens nooit door via e-mail, sms of zoals in dit geval: telefoon. Laat niemand je computer overnemen die je niet kent. En voer zeker geen betalingen uit terwijl iemand je computer heeft overgenomen.

OK, dit weet je nu, maar hoe contacteer je dan wel de echte klantendienst van een bedrijf?

Gebruik gerust een zoekmachine. Let er wel op dat jij bij de zoekresultaten klikt op een resultaat dat verwijst naar de echte naam van het bedrijf. Op klantenservicebelgie.be (wat trouwens een vals domein is) moet je dus niet zijn voor pakweg het nummer van Google. Wel bij www.google.be.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van vervalste websites:

Maar ook in Nederland 

Niet alleen in België maar ook in Nederland zijn tal van deze voorbeelden, dus bel nooit zomaar de eerste de beste in Google en zeker niet als het telefoonnummer '020-3697309' naar boven komt.

De website https://klantenservicenummernederland.com bijvoorbeeld lijkt een Klantenservice maar als je even verder zoekt blijk het telefoonnummer '020-3697309' wel heel vaak naar boven te komen. Als je deze "Klantenservice" belt hebben ze maar een doel, je computer overnemen en je geld te stelen.

O ja, het zelfde nummer 020-3697309 blijkt ook een pallet handel te zijn in ru (Rusland)

Bron: safeonweb, CCINL