Malware in tal van apps voor kinderen

Gepubliceerd op 3 april 2020 om 10:30
Malware in tal van apps voor kinderen

Er zullen hoogstwaarschijnlijk een aantal gevaarlijke apps op je mobiele telefoon geïnstalleerd zijn die malware bevatten. Het gaat hierbij voornamelijk om apps voor kinderen.

De geïnfecteerde apps lijken op het eerste gezicht erg onschuldig en richten zich op doelgroepen die vaak slecht controleren of een app wel legitiem is. Het gaat om apps met zeer uiteenlopende functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan apps voor kinderen zoals 'Kids Coloring' en 'Fruits Coloring Book', maar ook simpelere apps zoals een 'QR-code-scanner' en een 'compass.'

Hieronder staat een lijstje met apps die gevaarlijke malware op je telefoon installeren:

  • Ball number shooter
  • Compass
  • Fruit jump Tower
  • Fruits coloring book
  • Inongdan
  • Kids Coloring
  • qrcode
  • Soccer coloring book

Direct verwijderen

Mocht je de bovenstaande apps dus op je telefoon hebben staan, dan doe je er goed aan die direct te verwijderen. Let wel op dat het in dit geval alleen gaat om de apps die op de Play Store zijn aangeboden door “Haken”. Niet alle kompas-apps en QR-code scanners zijn geïnfecteerd door de malware.

Google heeft de apps inmiddels verwijderd uit de Play Store, maar als je de apps al geïnstalleerd hebt, blijven ze beschikbaar en blijven dus ook een gevaar vormen.

Virusscanner

Mocht je één of meer van de getroffen apps op je telefoon hebben staan, dan is het belangrijk om ook direct een virusscanner zoals Bitdefender Mobile Security voor Android te installeren. Hoewel je de applicaties zelf kunt deïnstalleren, is dat mogelijk niet het geval voor de malware. Hardnekkige virussen en malware blijven namelijk achter op de telefoon na het verwijderen van de app waar deze in mee kwam.

Controleer bankafschriften en rekeningen

Vergeet naast het verwijderen van de apps en het installeren van een virusscanner ook niet om je bankafschriften en telefoonrekening te controleren op vreemde uitgaves en bedragen. De malware meldt de gebruiker namelijk aan voor abonnementen waar je waarschijnlijk geen interesse in hebt. Kijk dus goed welke bedragen er worden afgeschreven en waar die afschriften voor zijn. De afschriften worden soms vermomd als betalingen die op het eerste gezicht normaal lijken, maar een buitenlands rekeningnummer als bestemming hebben.

In sommige gevallen is het eenvoudig om jezelf af te melden voor een abonnement waar je zelf geen toestemming voor hebt gegeven. Lukt dat niet, bel dan met je bank en/of de provider van je telefoonabonnement. In de meeste gevallen zijn die instanties in staat om je te helpen en mogelijk zelfs te beschermen tegen toekomstige frauduleuze afschrijvingen.

Je smartphone beschermen tegen malware

Vrijwel iedereen is op de hoogte van virussen en andere vormen van malware op desktops en laptops, maar dat smartphones ook kwetsbaar zijn voor dergelijke schadelijke software is voor veel mensen nieuw. Praktische apps zoals die van je bank of de overheid worden geïnstalleerd omdat ze zo handig zijn en vreemd ogende websites worden geopend zonder erbij na te denken. Kwaadwillende hackers maken daar maar al te graag gebruik van door malware te verstoppen in simpele apps die veel gedownload worden.

BearClod malware

Vorig jaar trof 'UpstreamSystems' nog de zogenaamde 'BearClod malware' aan, die verborgen zat in apps die meer dan 10 miljoen keer zijn gedownload. BearClod is eveneens een clicker, maar lijkt minder gevaarlijk dan de nieuwe 'Haken malware'. Toch meldt Check Point dat er nog steeds nieuwe apps met BearClod in de Google Play Store verschijnen. Volgens het bedrijf zijn er sinds het rapport van UpstreamSystems 47 nieuwe apps uitgebracht die samen meer dan 78 miljoen keer zijn geïnstalleerd! Ook deze apps zijn stuk voor stuk door Google verwijderd uit de Play Store.

Updaten en virusscanner

Het is dus van uiterst belang om ook je mobiele apparaten goed te beschermen tegen virussen en andere kwaadaardige vormen van software. Dat doe je door het besturingssysteem altijd up-to-date te houden, maar in veel gevallen is dit niet genoeg. Gelukkig zijn er voor smartphones met het Android besturingssysteem virusscanners beschikbaar zoals 'Bitdefender'. Hiermee ben je beschermd tegen potentiële aanvallen van hackers, virussen of andere malware.

Apple App Store

De applicaties die worden aangeboden op de App Store van Apple zijn beter gecontroleerd op malware, maar dat betekent niet dat iPhones en iPads helemaal geen gevaar lopen. Ook op de mobiele apparaten van Apple is het daarom belangrijk om een virusscanner zoals Bitdefender te installeren.