Nieuwe phishingmethode op Marktplaats

Gepubliceerd op 16 juni 2018 om 12:46
Nieuwe phishingmethode op Marktplaats

Marktplaats

Oplichters proberen via een nieuwe phishingtruc de bankgegevens te ontfutselen van verkopers op Marktplaats. Ze doen alsof ze een product van je willen kopen, vragen om je telefoon- en rekeningnummer en zeggen het verschuldigde geld snel over te maken.

De oplichters doen zich voor als geïnteresseerde koper op Marktplaats. Ze geven aan het aangeboden goed te willen overnemen voor de vraagprijs. Ze vragen naar het telefoonnummer en bankrekeningnummer van de verkoper. Het geld beloven ze snel over te maken. Schuilnamen die de oplichters gebruiken zijn Jasper, Astrid, Jerry of Loes.

Een bericht van de oplichter kan er als volgt uitzien:

Als beide partijen het eens zijn geworden blijft het ineens stil. Maar dan ontvangt de verkoper een smsje, zogenaamd afkomstig van de Rabobank:

Ook zijn er mensen die een voicemailbericht hebben gekregen, waarin een computerstem verwijst naar dit smsje. Bij anderen wordt er gezegd dat een ‘verdachte transactie’ klaarstaat. Als ze die willen tegenhouden, dienen ze in actie te komen.

Wie op de link klikt komt op een valse website van de Rabobank:

Phishing bank website

De indruk wordt gewekt dat via dit scherm een ongewenste betaling kan worden voorkomen. In werkelijkheid stuurt een gebruiker van deze nepsite zijn geheime bankgegevens naar een oplichter. Die kan vervolgens misbruik maken van de bankrekening.

Advies

Als u dit soort verdachte verzoeken krijgt via Marktplaats, dan doe u er goed aan dit bij de politie te melden. Profielen die worden misbruikt door oplichters kunnen dan worden gesloten.

Bent u inmiddels opgelicht, doe dan aangifte bij de politie via deze link.

Wat is het verschil tussen Phishing » Smishing » Vishing »