Schade door phishing verdubbeld!

Gepubliceerd op 25 oktober 2018 om 16:28

In het eerste halfjaar van 2018 hengelden cybercriminelen ruim € 1,3 miljoen binnen via phishing. In een jaar tijd is de schade van cybercrime voor consumenten verdubbeld, melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

Door gesjoemel met internetbankieren maakten criminelen in de eerste zes maanden van 2018 in totaal 1,56 miljoen euro buit. Daarvan is 85% het gevolg van phishing met valse e-mails of appjes. In de tweede helft van 2017 kostte fraude via internetrekeningen Nederlanders nog € 679.000. Volgens de NVB en Betaalvereniging Nederland zijn phishingmails steeds moeilijker te onderscheiden van echte berichten van banken of de overheid. Ook zijn er veel meer phishing mails verzonden.

Daling totale betaalfraude

Alle betaalfraude bij elkaar bedroeg in het eerste halfjaar van 2018 € 5,55 miljoen. Dat is een daling van 9% ten opzichte van vorig jaar. Schade als gevolg van diefstal of verlies van betaalpassen is de grootste kostenpost (€ 1,32 miljoen), op de voet gevolgd door phishing.

Overigens is op de langere termijn sprake van daling van het aantal phishing-schades. Volgens de banken zijn Nederlanders zich steeds bewuster van mogelijk malafide mailtjes. Ook lukt het banken steeds sneller om vervalste websites uit de licht te halen of te blokkeren. In 2011, de phishingpiek, bedroeg de schadepost nog € 35 miljoen.

Banken vragen nooit naar toegangscodes!

Gebruikers kunnen zelf voorkomen dat ze slachtoffer worden van phishing door scherp op valse e mails te letten. Echte banken zullen hun klanten nooit via e-mail, social media of telefoon vragen om een webpagina te bezoeken waar ze hun toegangscodes voor internetbankieren moeten invoeren. Als u wilt inloggen bij uw bank, tik dan zelf het vertrouwde webadres van uw bank op de adresbalk van uw browser in.

In hun strijd tegen phishing laten banken valse websites die in phishing mails worden gebruikt zo snel mogelijk blokkeren. Daarnaast monitoren ze het betalingsverkeer om verdachte transacties te kunnen onderscheppen.

Bron: Diverse

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.