Durft u deze code nog te scannen?

Gepubliceerd op 2 juni 2020 om 18:30
Durft u deze code nog te scannen?

U kent het wel, de QR-code. Het bestaat al jaren. Inmiddels wordt het meer en meer geïntegreerd in de samenleving en dat is ook logisch. Het werkt eenvoudig en snel: u pakt uw telefoon, scant de code en wordt doorgestuurd naar een website, locatie op een online kaart, contactgegevens, bestand of betaling pagina. Een ideaal middel dus, maar wees op uw hoede!

Toename QR-codefraude

De afgelopen maanden zijn in toenemende mate meldingen gekomen bij de Politie en de Fraudehelpdesk over QR-codefraude. Met name bij codes die doorverwijzen naar betaalapps en betaalpagina’s van banken zijn een risico. Bij deze nieuwe internet oplichtingsmethode wordt namelijk een QR-code gebruikt om toegang te krijgen tot uw bankrekening gegevens. Zouden banken dit niet technisch onmogelijk moeten maken? Ja, maar in de praktijk is dat lastig. Veel gebruiken het zelfs als een mogelijk tweede authenticatie middel.  

In combinatie met babbel truc

Verder is er ook nog de zeer effectief bewezen babbel truc. De verdachte heeft in deze gevallen alleen cash geld op zak en moet een betaling doen bij een parkeerautomaat. Hij geeft u het cash geld en door een QR-code te scannen kan hij vervolgens het geld aan u overmaken. Helaas zal dit niet gebeuren. Gelukkig heeft de politie recent twee verdachten aan kunnen houden door hen op heterdaad te betrappen. Wordt u slachtoffer of merkt u iemand op die verdacht verdrag vertoont, meldt het dan zeker bij de politie. Het traceren van deze vorm van fraude blijft namelijk lastig, maar hoe meer tips hoe beter. 

Alert

Echter, laten we slachtofferschap voorkomen en wees dus alert. Bij financiële transacties is het verschijnen van een bedrag op de rekening of het zien van een rekeningafschrift vaak al voldoende. Let dus goed op wanneer u verificatiecodes gebruikt. U weet namelijk altijd zeker waar u toestemming voor geeft.

De hoofdboodschap van de tip is: let goed op wanneer men vraagt een QR-code te scannen.

Durft u het na het lezen van de tekst nog aan?

Bron: Dataexpert