Cyberaanval treft tapijtproducent

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 17:30

Het Dendermondse bedrijf Desso is onderdeel van de Franse vloerbekledingsgroep Tarkett, die sinds vorige week getroffen is door een aanval op zijn IT-systemen.

Omzet 3 miljard

De verkoop en productie van Tarkett, een groep met een omzet van 3 miljard euro, zijn ernstig verstoord door een cyberaanval op 29 april. "Al onze IT-systemen zijn afgesloten van de buitenwereld. We hebben alle maatregelen genomen om onze operaties en de data van werknemers, klanten en partners te beveiligen", klinkt het in een persbericht. 

IT-systeem

Ook bij het Dendermondse dochterbedrijf Desso, waar 350 mensen werken, functioneert het IT-systeem niet. Desso produceert tapijttegels en kamerbreed tapijt voor winkels, kantoren, openbare gebouwen, vliegtuigen en cruiseschepen. Aangezien het deel uitmaakt van de grotere Franse groep zijn er geen aparte resultaten beschikbaar. Desso is enkel nog het merk waaronder wordt verkocht.

Productie

Volgens Wim Van Medegael, de plant manager in Dendermonde, is het nog niet zeker wanneer de productie precies kan heropgestart worden. "Door de coronacrisis werkten we sowieso op beperkte capaciteit, ook hebben we nooit helemaal stilgelegen. We hebben nu back-ups gemaakt van delen van ons IT-systeem, zodat we offline de productie en de verkoop kunnen heropstarten." Noch Van Medegael, noch het hoofdkwartier in Parijs wil of kan iets kwijt over de hackers, de aard van de hacking of het eventuele losgeld dat geëist wordt.       

Nederlandse investeringsfonds

Desso is een van oorsprong Vlaams textielbedrijf, dat via het Nederlandse investeringsfonds Bencis in 2014 in handen kwam van de Franse mastodont Tarkett. Het is bij het grote publiek vooral bekend van zijn kunstgras voor sportvelden, ook al werd de productie daarvan na de overname door Tarkett verhuisd naar Duitse vestigingen van de groep. In het Nederlandse Waalwijk heeft Desso nog een tweede fabriek en distributiecentrum.

Het aandeel van Tarkett stond dinsdagavond op de beurs van Parijs bijna 10 procent lager dan vorige donderdag.

Bron: Tijd

Schrijver: Tom Michielsen