Update 3: Veligheidsregio (Noord- en Oost Gelderland) getroffen door Ransomware

Gepubliceerd op 17 september 2020 om 16:30
Veligheidsregio (Noord- en Oost Gelderland) getroffen door Ransomware

Update 17-9-2020, 16.00 uur

De VNOG heeft aangifte gedaan bij de politie van de aanval met cyber software.
Er is tijd nodig voor het veilig herstel en het op orde krijgen van de systemen. Met hulp van experts wordt hard gewerkt om data terug te krijgen. Daarin zijn we succesvol. Zorgvuldigheid en veiligheid gaan voor snelheid. Wanneer systemen of delen van systemen weer beschikbaar zijn is nog niet te zeggen.

Bron: vnog.nl


Update 14-9-2020, 12.45 uur

Zoals we al eerder meldden is de VNOG getroffen door gijzelsoftware (ransomware).

Het is nog te vroeg om iets te zeggen over welke partij achter deze aanval zit en hoe dit heeft kunnen gebeuren. Op dit moment zijn deskundigen bezig met het uitvoeren van onderzoek om bewijs veilig te stellen voor forensisch onderzoek. Ook wordt hard gewerkt om gecontroleerd en veilig de dienstverlening weer op te starten. Daarbij gaan zorgvuldigheid en veiligheid boven snelheid.

In onze operationele organisatie ondervinden we hinder van de verstoring die de aanval veroorzaakt. Omdat we, juist als veiligheidsregio, geoefend zijn op allerhande incidenten, waaronder cybercriminaliteit, kunnen we terugvallen op alternatieve oplossingen. Hierdoor is onze primaire taak niet in het geding. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat door.

De VNOG is alleen telefonisch en via Whatsapp te bereiken.

Bron: vnog.nl


Update 13-9-2020, 16.45 uur

VNOG getroffen door Ransomware

Op zaterdagmiddag 12 september is de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) getroffen door ransomware.

Interne systemen zijn geraakt en werken beperkt, ook e-mail kan niet worden gebruikt. Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. De veiligheid is niet in het geding. Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat gewoon door.

Onderzoek

Met specialisten en deskundigen, van onder meer landelijke autoriteiten (waaronder het NCSC het Nationaal Cyber Security Centrum) en politie, wordt nu onderzocht of de aanvallers toegang tot data hebben gekregen en wat de gevolgen zijn. We zetten alles op alles om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet te zeggen.

We doen veel aan preventie en de VNOG is altijd alert op cyberaanvallen. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend.

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG)

Er vindt nu onderzoek plaats om te kijken of de aanvallers data hebben buitgemaakt en wat de gevolgen zijn. Wanneer de systemen weer zijn hersteld kan de VNOG nog niet zeggen. Hoe de infectie zich kon voordoen wordt niet in de verklaring gemeld. "We doen veel aan preventie en de VNOG is altijd alert op cyberaanvallen. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend", zo laat de organisatie verder weten.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) bestaat uit 22 gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland die samenwerken op het gebied van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, bevolkingszorg en crisisbeheersing en rampenbestrijding. De organisatie is ook betrokken bij de corona-aanpak in de regio.

Bron: vnog.nl, security.nl