Onderzoeken naar sextortion leiden tot ruim dertig aanhoudingen

Gepubliceerd op 6 oktober 2019 om 18:24
Onderzoeken naar sextortion leiden tot ruim dertig aanhoudingen

In twee verschillende onderzoeken naar sextortion hielden agenten van de politie-eenheid Den Haag maandag 30 september en dinsdag 1 oktober in totaal zeven verdachten aan. Zij worden ervan verdacht tientallen mannen te hebben afgeperst die online naaktfoto’s hadden gedeeld. In een van de onderzoeken hielden agenten de afgelopen maanden al 25 verdachten aan. Zij stelden hun bankrekening ter beschikking aan de nu aangehouden hoofdverdachten.

Hoewel de twee onderzoeken volledig los van elkaar staan, was de werkwijze van de twee dadergroepen vrijwel identiek. In alle gevallen waren de uitsluitend mannelijke slachtoffers via een datingsite in contact gekomen met een, naar zij dachten, vrouw. Nadat de contacten online goed verliepen, verstuurden de mannen na enige tijd een naaktfoto van zichzelf naar hun toekomstige date.

Dreiging met delen naaktfoto’s

Tot een daadwerkelijke afspraak kwam het echter nooit. Voordat de twee elkaar voor het eerst in het echt zouden ontmoeten, werden de mannen via WhatsApp benaderd door een persoon die geld van hen eiste. Als dit niet zou worden overgemaakt, zouden de naaktfoto’s worden gedeeld met vrienden en familie. Om dit te voorkomen, maakten vele slachtoffers bedragen over. Deze varieerden van honderden tot tienduizenden euro’s.

Onderzoek recherche Delft

In het onderzoek van de districtsrecherche Westland-Delft hield de politie dinsdag 1 oktober vijf hoofdverdachten aan. De mannen uit Delft (22, 21, 20 en 19 jaar oud) en ’s Gravenzande (19 jaar) worden ervan verdacht ten minste vijftig mannen te hebben afgeperst. De hoofdverdachten verdiepten zich via social media in de achtergrond van de mannen. Zo konden zij in hun dreigementen concrete informatie meenemen over bijvoorbeeld gezinsleden of werkgever. Zo wisten zij soms tienduizenden euro’s los te peuteren bij hun slachtoffers. In dit onderzoek maakten slachtoffers tussen de vijftienhonderd en dertigduizend euro over. In dit nog lopende onderzoek zijn de slachtoffers afkomstig uit het hele land. Het rechercheteam sluit meer aanhoudingen niet uit.

Onderzoek recherche Zoetermeer

In het onderzoek van de districtsrecherche Zoetermeer/Leidschendam-Voorburg hield de politie maandag 30 september twee hoofdverdachten aan. De 25-jarige Zoetermeerder en 19-jarige Delftenaar worden ervan verdacht minimaal vijftien mannen te hebben afgeperst. Hun werkwijze was vrijwel identiek aan de werkwijze van de verdacht uit het andere onderzoek. Gemiddeld maakten de slachtoffers, die uit het hele land komen, hier negenhonderd euro over. Ook hier sluit de recherche meer aanhoudingen niet uit en gaat het onderzoek onverminderd voort.

Alle zeven hoofdverdachten uit de beide onderzoeken zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij uitsluitend contact mogen hebben met hun advocaat.

‘Money mules’ of geldezels

In beide onderzoeken lieten de hoofdverdachten hun slachtoffers geld overmaken naar zogenoemde ‘money mules’. Deze personen stelden hun bankrekening ter beschikking aan de verdachten. In het Zoetermeerse onderzoek is één van deze ‘geldezels’ aangehouden. In het Delftse onderzoek zijn sinds het onderzoek in 2019 startte al 25 van deze ‘geldezels’ opgepakt. Een deel van deze personen stelde hun rekening vrijwillig ter beschikking om zo wat bij te verdienen. Een ander deel werd hiertoe gedwongen door de hoofdverdachten, die daarbij geweld niet schuwden.

Vermoedelijk veel meer slachtoffers

Beide zaken kwamen aan het rollen nadat enkele mannen bij de politie aangifte hadden gedaan. Dankzij de rekeningnummers die zij doorgaven, achterhaalden de onderzoeksteams nog meer slachtoffers. Dit lukte door simpelweg mensen op te bellen die recent grotere bedragen naar de rekening hadden overgemaakt. Meer dan vijftig door de politie benaderde mannen besloten alsnog aangifte te doen. Een aanzienlijk deel van de benaderde slachtoffers wilde dit echter niet, onder meer omdat zij bang zijn dat hun gezin er zo alsnog achter komt.

Sextortion?

Alle slachtoffers kregen te maken met zogenoemde ‘sextortion’, een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden.

Slachtoffer van sextortion?

Dreigt iemand eventuele naaktfoto’s van jou te delen met je familie, klasgenoten of collega’s? Ga niet in op deze bedreigingen. Als je doet wat er wordt gevraagd, kan de persoon jou verder chanteren. Het is geen garantie dat dit stopt als jij doet wat er wordt gevraagd. Vaak vragen de afpersers juist nog meer geld of nog meer pikante beelden. Je kunt bij de politie altijd aangifte doen van sextortion. Kijk voor tips op vraaghetdepolitie.nl of op helpwanted.nl.

Bron: Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.