Skimming


Skimmen of skimming betekent dat uw betaalgegevens worden gekopieerd zonder dat u dat weet. Skimmers kunnen bijvoorbeeld met opzetstukken de magneetstrip van een pas lezen. U kunt skimmen voorkomen door het toetsenbord van de pinautomaat af te schermen met uw hand.

Hoe werkt skimming?

Skimmers gebruiken u uw creditcardgegevens of bankpasgegevens als u een betaling doet. Of geld opneemt bij een pinautomaat. Met uw gegevens kunnen criminelen gebruik maken van uw creditcard of bankpas.

Skimmers gaan op verschillende manier te werk. Op pinapparaten en betaalautomaten plaatsen zij opzetstukken waarmee ze de magneetstrip van uw betaalpas aflezen. Ook kan een klein cameraatje boven het toetsenbord hangen om uw pincode te achterhalen.

Skimmen voorkomen

U kunt skimmen voorkomen door geen pinautomaten of betaalautomaten die er afwijkend uitzien te gebruiken. Ook is het raadzaam het toetsenbord met uw hand af te schermen als u uw pincode intoetst. Laat u bij het pinnen niet afleiden. Ga ook niet in op hulp van personen die u willen helpen bij het pinnen.

Politie waarschuwen bij skimmen

Als u skim-apparatuur tegenkomt moet u direct de politie waarschuwen via het alarmnummer 112. Heeft u het vermoeden dat uw betaalpas is geskimd? Bel dan meteen uw bank om uw pas te laten blokkeren.

Digital Skimming Europol
PDF – 246,9 KB 171 downloads