De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

'1 miljoen' armer in een nacht door smishing

Gepubliceerd op 4 december 2019 om 15:36

1 miljoen armer in een nacht door smishing

Een man in Noord-Nederland is onlangs in een nacht tijd voor 1 miljoen euro geplukt door cybercriminelen. Een internationale campagne moet mensen voor internetfraude waarschuwen.

,,Een van de grootste zaken ooit’’, zegt Jeroen Houwink, officier van justitie van het Arrondissementsparket Noord-Nederland, over de kwestie van de man in Noord-Nederland. 

Erbij waren 140 katvangers betrokken, ‘geldezels’ genaamd. Die vingen elk zo’n 3.000 tot 4.000 euro vanuit het crimineel netwerk voor het wegsluizen van de buit.

Cybercriminelen rukken op. Het eerste half jaar van 2019 is er voor 3,8 miljoen schade door internetfraude geconstateerd. 

Dat is bijna gelijk aan heel 2018, zegt Houwink, die gespecialiseerd is in internetfraude. Toen werd er in een jaar voor 3,8 miljoen euro genoteerd.

Geldezel

Daarom hebben politie, justitie en ruim 300 banken in 31 landen de handen ineen geslagen. In het kader van het project EMMA (European Money Mules Association) starten ze vandaag de campagne: 'don’t be a mule' Oftewel: word geen geldezel.

Dat zijn mensen die hun bankrekening aanbieden aan criminelen. De fraudeurs parkeren daar tijdelijk gestolen geld. De zogenaamde geldezel krijgt daar een vergoeding voor, variërend van een geldsom tot een hamburger. 

Zolang er mensen zijn die tegen betaling hun rekening beschikbaar stellen aan cybercriminelen, stoppen dergelijke praktijken niet.

Met het project EMMA willen politie, justitie en banken betreffende mensen alert maken voor de gevaren van het geldezel zijn. Die maken deel uit een crimineel netwerk. Ook al zijn ze zelf niet bij oplichting betrokken.

De pakkans is groot. Sporen leiden altijd naar de rekeninghouder. Die wacht straf en wordt door de bank in de ban gedaan. Dit betekent dat hij jarenlang geen lening kan krijgen of een rekening mag openen. Ook is het voor de geldezel lastig zich los te maken uit het circuit. Dat kan hem op bedreiging komen te staan.

Nl Flyers
PDF – 3,1 MB 414 downloads

Smishing

De man uit Noord-Nederland werd het afgelopen najaar slachtoffer van ‘smishing’. Hij kreeg een sms-je op zijn telefoon van zijn ‘bank’. Zijn pas was verlopen, zo stond in het bericht vermeld. Hij kon een nieuwe krijgen, maar dan moest hij wel zijn oude opsturen. 

De man voldeed aan dat verzoek. En ontdekte de volgende dag dat zijn rekeninggeplunderd was. Hij was bestolen van 1 miljoen euro. ,,De actie viel samen met zijn persoonlijke situatie. Zijn pas was echt aan vervanging toe’’, vertelt persofficier Gerben Wilbrink. ,,In goed vertrouwen stuurde hij zijn pasje op.’’ 

De man schakelde de politie in. Middels onderzoek moet duidelijk worden wie hierachter zit, aldus Wilbrink. ,,Maar de geldezel komt altijd in beeld. Daar is geen ontsnappen aan.’’

Bron: dvhn


«   »