Vishing

P 23 2105 Nl 230601 Def Telefonische Oplichting Folder A 5 Di 2
PDF – 267,1 KB 64 downloads
Handleiding Vishing
PDF – 650,9 KB 203 downloads

Bij vishing of voice phishing creëert de fraudeur een automatisch systeem van spraakberichten om via telefoontjes naar de persoonlijke gegevens van telefoongebruikers te vragen. Het doel is hetzelfde als bij e-mail phishing of sms phishing. Het spraakbericht creëert bij de gebruiker een gevoel van urgentie om actie te ondernemen en bijgevolg informatie te verstrekken. Verschaf nooit enige informatie aan een automatisch spraakbericht. Bemerk ook dat de bedrieger gemakkelijk een vals telefoonnummer kan aanmaken om zich uit te geven voor iemand anders.
Geef nooit enige informatie door indien u niet zelf het telefoongesprek heeft gestart.


Wat is het verschil tussen Phishing » Smishing » Vishing »Europol info

Europol - bank Vishing
PDF – 167,6 KB 960 downloads
Europol - Valse bankwebsites
PDF – 151,1 KB 910 downloads


Januari 2023
September 2022
Juli 2022
Augustus 2021

'Bank Tech Support Scam' treft vooral ouderen

Het cyberteam van de politie Zeeland-West-Brabant doet onderzoek naar een vorm van bankfraude waarbij een persoon die zich voordoet als medewerker van een bank vraagt om software van Teamviewer of Any Desk te downloaden. Op die manier verschaft het slachtoffer zelf toegang tot zijn/haar computer en kan door een hondsbrutale oplichter een bankrekening worden geplunderd.

Lees meer »
Maart 2021

"Word je zomaar gebeld door een helpdesk, dan moeten de alarmbellen afgaan"

Intensieve samenwerking met zowel bedrijven als opsporingsdiensten levert bij de bestrijding van de zogenoemde 'Tech Support Scam' goede resultaten op. Tech Support Scam, ook wel bekend als de 'helpdeskfraude', is een vorm van cybercrime die enige jaren geleden in onder andere Nederland veel slachtoffers maakte. De totale schade nam met 59 procent af ten opzichte van 2017, en het aantal slachtoffers stabiliseerde.

Lees meer »
Juli 2019

Malafide 'helpdesks' in Google resultaten

Nog al te vaak laten mensen zich vangen door fraudeurs die hengelen naar hun bankgegevens. Intussen herken je misschien wel al het typische phishing bericht in je mailbox. Maar wist je dat een onschuldige opzoeking op Google ook tot een geplunderde bankrekening kan leiden?

Lees meer »
Januari 2019