Illegale Darkweb markplaats xDedic Offline gehaald door FBI en Europese politiediensten

Gepubliceerd op 29 januari 2019 om 11:13
Illegale Darkweb markplaats xDedic Offline gehaald door FBI en Europese politiediensten

De FBI heeft met autoriteiten uit verschillende Europese landen een omvangrijke online marktplaats offline gehaald. Daarop werden gehackte servers en persoonlijke data te koop aangeboden

Het gaat om de website xDedic, schrijven Europol en de FBI in hun persberichten. Op de site werd toegang tot tienduizenden gehackte servers en persoonlijke informatie van Amerikanen verkocht. XDedic had zowel een publieke website als een versie op het Darkweb, een afgeschermd deel van het internet.

De marktplaats is op 24 januari offline gehaald. De politiediensten deden negen huiszoekingen, waarbij meerdere computers in beslag werden genomen. De FBI heeft een bericht op de site gezet waarin staat dat het domein door de autoriteiten is overgenomen.

Tijdens een internationale operatie werd xDedic uiteindelijk offline gehaald. De FBI spreekt daarbij van een "nauwe samenwerking" met Europol en autoriteiten uit België en Oekraïne.

Gebruikers konden op de site zoeken naar informatie op basis van verschillende criteria, zoals prijs, locatie en besturingssysteem. De website zou ruim 68 miljoen dollar (60 miljoen euro) hebben omgezet. Volgens de FBI heeft xDedic over de hele wereld slachtoffers gemaakt.

Bron: Politie, Nu.nl, FBI, Europol