Gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist voor handel in verdovende middelen via het dark web en witwassen

Gepubliceerd op 9 april 2019 om 11:01
Gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist voor handel in verdovende middelen via het dark web en witwassen
 

Donderdag 4 april heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist tegen twee verdachten van handel in verdovende middelen via het dark web en witwassen. De verdachte man en zijn vrouw werden bij deze handel en de daaruit voortvloeiende witwas handelingen geholpen door een bevriend echtpaar in Duitsland. De Duitse politie heeft het Duitse echtpaar in onderzoek genomen.

Uit onderzoek bleek dat de man met zijn vrouw verdovende middelen kocht in Nederland, deze naar Duitsland bracht, waar de verdovende middelen vanaf een adres vlak over de grens werden verstuurd naar de afnemers. De verdovende middelen werden via het dark web verkocht en de verdachten lieten zich betalen in bitcoins.

In totaal hebben zij in 13 maanden tijd ca. 32.500 stuks XTC pillen, 2 kilo MDMA, 65 gram cocaïne en 1000 stuks LSD verhandeld met een omzet van ca.700.000 euro. Tijdens het onderzoek werden 230 postpakketten onderschept en tijdens een doorzoeking werd achter een plint in de woning van verdachten een boodschappentas met vuurwapen en kogelpatronen 

Ernst van de feiten

Behalve dat deze verdovende middelen zeer schadelijk zijn voor de volksgezondheid is dit volgens de officier van justitie typisch een vorm van ondermijnende criminaliteit waar de samenleving onder lijdt. Het gebruik van verdovende middelen genereert immers over het algemeen op haar beurt strafbare feiten met alle nadelige maatschappelijke gevolgen van dien. Daarnaast levert de productie van synthetische verdovende middelen een grote hoeveelheid milieuvervuilende stoffen die vaak op een schadelijke wijze worden gedumpt, waarbij op kosten van de samenleving het vervuilende afval moet worden opgeruimd.

Verdachten hebben zich volgens het OM gedurende een lange periode schuldig gemaakt aan omvangrijke handel in verdovende middelen. Zij hebben deze handel professioneel opgezet door gebruik te maken van anonieme TOR-netwerken (dark web). Verdachten leefden niet alleen goed van hun handel maar wasten het illegaal verdiende geld (totaal ca 700.000 euro) vervolgens wit doordat zij zich lieten betalen in bitcoins en met zogenaamde prepaid debit cards daarover konden beschikken.

Witwassen ontwricht het economisch verkeer en heeft een ondermijnende werking. Het effect is dat normale deelnemers aan het economische verkeer besmet raken met misdaadgeld. Verdachten hebben hierbij alleen hun eigen financieel gewin voor ogen gehad.

Strafmaat

Gezien zijn (hoofd)rol in de handel en de uitvoer van de verdovende middelen naar Duitsland, de periode, de hoeveelheid verdovende middelen, de behaalde winst, het witgewassen bedrag en het aangetroffen wapen met munitie vindt de officier een gevangenisstraf van 6 jaar voor de verdachte man op zijn plaats. Zijn echtgenote hoorde een gevangenisstraf van 4 jaar tegen zich eisen voor haar rol als medeverdachte in het geheel. Ook kondigt de officier een ontnemingsvordering aan.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Bron : OM

Meer Darkweb nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.