400 miljoen dollar aan crimineel XRP gevonden

Gepubliceerd op 4 december 2019 om 08:04
400 miljoen dollar aan crimineel XRP gevonden

Cryptoforensisch onderzoeksbureau 'Elliptic' heeft honderden XRP-accounts verbonden aan illegale activiteiten. Ondanks dat het om meer dan 400 miljoen dollar gaat, neemt de illegaliteit maar 0,2% van het XRP-volume in beslag.

Crypto forensisch onderzoeksbureau Elliptic heeft in een persbericht 20 november laten weten dat maar 0,2% van het volume aan XRP aan criminele activiteiten verbonden is. Elliptic trekt deze conclusie na meer dan een jaar onderzoek. Het onderzoek vond deels plaats op het Darkweb.

Transactiebewaking

Elliptic, de toonaangevende leverancier van oplossingen voor risicobeheer van crypto-activa voor crypto-bedrijven en financiële instellingen, kondigt 20 november ondersteuning voor transactiebewaking aan voor XRP, de valuta van het Ripple-betalingsnetwerk. Voor het eerst kunnen crypto-bedrijven en financiële instellingen XRP-transacties systematisch screenen op koppelingen naar criminele activiteiten en gesanctioneerde entiteiten met een ondernemingsgerichte oplossing. XRP is de derde grootste cryptocurrency op basis van marktwaarde na bitcoin en ether, en een steeds populairder aanwinst in Azië.

In kaart gebracht

Elliptic zal financiële instellingen helpen XRP-transacties te screenen op links naar criminele activiteiten en gesanctioneerde entiteiten, waardoor het witwassen van honderden miljoenen dollars wordt voorkomen.

Elliptic kijkt naar illegale activiteiten zoals de verkoop van gestolen creditcards. De creditcardnummers worden via het Darkweb verhandelt voor crypto. Elliptic heeft alle illegale transacties die aan Ripple zijn verbonden in kaart gebracht en kwam zo tot hun conclusie. Elliptic doet het onderzoek om mainstream vertrouwen in crypto te wekken. Op deze manier wordt het interessanter voor conventionele commerciële bedrijven om crypto en blockchains te gebruiken, in dit geval XRP en Ripple.

Tom Robinson, hoofdonderzoeker en medeoprichter van Elliptic, zegt:

"Zolang crimineel gebruik van crypto zich blijft ontwikkelen, zullen wij doorgaan met het in kaart brengen van hun activiteiten. Op deze manier geven we financiële instituten het vertrouwen die ze nodig hebben om met het crypto ecosysteem in zee te gaan."

Toegang tot maar 85%

Het onderzoek is niet feilloos. Elliptic heeft toegang tot maar 85% van het XRP Ripple volume. Elliptics onderzoek heeft toch autoriteit, omdat het bedrijf al voor biljoenen aan transacties heeft geanalyseerd. Elliptic werkt dan ook samen met grote spelers zoals Santander Innoventures, SBI Group, AlbionVC en SignalFire.

400 miljoen dollar aan crimineel geld traceren is niet makkelijk. Gelukkig zijn blockchains veel transparanter dan het normale financiële systeem. Dat maar 0,2% van het XRP volume aan criminele activiteiten gelinkt kan worden is ontzettend weinig en een heuse prestatie voor blockchain, XRP en Ripple.

Aankondiging

Met deze aankondiging ondersteunt het Elliptic-platform nu meer dan 85% van alle crypto-activa, door marktkapitalisatie. De $ 400 miljoen ongeoorloofde activiteit die door Elliptic is geïdentificeerd, vertegenwoordigt minder dan 0,2% van de totale XRP-transacties, wat aantoont dat de overgrote meerderheid van de activiteiten legitiem is. XRP is het nieuwste actief dat wordt toegevoegd aan Elliptic's toonaangevende crypto-asset risicobeheersuite, die blockchain-inzichten en -analyses gebruikt om onze klanten te waarschuwen voor transacties met een hoog risico. Elliptic ondersteunt al een breed scala aan activa, waaronder bitcoin, ether, litecoin en tether. "We zijn meer dan een jaar geleden begonnen met onderzoek naar XRP en hebben al enkele honderden XRP-accounts geïdentificeerd die verband houden met illegale activiteiten, variërend van diefstal tot oplichting en de verkoop van gestolen creditcards," zei Dr. Tom Robinson, Chief Scientist en mede-oprichter, Elliptic . Naarmate het criminele gebruik van crypto-activa zoals XRP evolueert, willen we een licht werpen op deze illegale activiteit, waardoor financiële instellingen het vertrouwen krijgen dat ze nodig hebben om met het crypto-ecosysteem om te gaan. XRP wint in de APAC-regio steeds meer grip op financiële instellingen en banken. Met regelgevingskaders voor cryptocurrency die snel vorderen, zullen onze AML-oplossingen de acceptatie in deze regio en wereldwijd helpen versnellen. De toevoeging van XRP aan het Elliptic-platform is een technologische doorbraak vanwege het unieke karakter van de architectuur, die sterk varieert met die van bitcoin of ethereum. Maar het is meer dan alleen een technische uitdaging - om elliptische klanten effectief te beschermen tegen risico's, hebben elliptische analisten een diepgaand inzicht ontwikkeld in hoe XRP wordt gebruikt. Dit omvat doorlopend onderzoek naar dark web, identificatie van witwaspatronen en het verzamelen van hoogwaardige gegevens die XRP-accounts koppelen aan bekende entiteiten.

Ondersteuning voor XRP

Ondersteuning voor XRP is momenteel in bèta, met volledige ondersteuning voor de klanten van Elliptic in de eerste week van december. Elliptic blijft de komende maanden ondersteuning toevoegen voor verdere bedrijfsmiddelen, geprioriteerd op basis van lopende gesprekken met klanten en toezichthouders.

Over Elliptic

Elliptic is de wereldleider in oplossingen voor het beheer van crypto-activa voor crypto-activa en financiële instellingen wereldwijd. Gesteund door SBI Group, AlbionVC, SignalFire, Octopus Ventures en Santander Innoventures, heeft Elliptic het risico beoordeeld op transacties ter waarde van enkele triljoen dollar, waarbij activiteiten zijn ontdekt met betrekking tot het witwassen van geld, fondsenwerving voor terroristen, fraude en andere financiële misdrijven. Elliptic heeft zijn hoofdkantoor in Londen en kantoren in New York, Singapore en Tokio.

BRON: allesovercrypto, prnewswire