Van het Darkweb tot Snapchat Dealers: dit was het decennium van internetdrugs

Gepubliceerd op 3 januari 2020 om 16:35
Van het Darkweb tot Snapchat Dealers: dit was het decennium van internetdrugs

Sinds de mephedrone-rage in 2010 is het online kopen van medicijnen eenvoudiger dan ooit.

De verkoop van medicijnen, zoals de mensen die ze consumeren, is voorbestemd om te evolueren. In dit decennium hebben transacties zich verplaatst van achterbankjes en straathoeken naar DM's en de online zwarte markt. Volgens de Global Drug Survey van 2019 is het aantal gebruikers dat drugs op het darkweb heeft gekocht sinds 2014 verdubbeld tot bijna 28,6 procent. Ondertussen onthulde het 'DM For Details'-rapport uit 2019 over de handel in sociale media door Volteface, een Britse organisatie voor schadebeperking, dat 24 procent van de jongeren drugs op sociale media had gezien. Rekening houdend met de relatieve nieuwheid van de technologie - het is pas in de afgelopen tien jaar dat we mobiel internet en platforms zoals Instagram en Spotify hadden - dit is een snelle vooruitgang.

Dus, hoe zijn de 2010's het decennium van internetdrugs geworden? Laten we het doornemen, medicijn voor medicijn.

2010 - 2011: Mephedrone

Uit onderzoek dat begin januari 2010 is gepubliceerd, is gebleken dat mephedrone - de synthetische cathinone die in de kranten 'miauw' wordt genoemd - het vierde populairste medicijn was voor Britse clubgangers: een indrukwekkende prestatie gezien de toen alleen legale stof kwam op de voorgrond in 2009.

"De populariteit van Mephedrone nam echt een vlucht toen media-verkooppunten valselijk begonnen te melden dat er een nieuw 'moordenaarstoestand' in omloop was", zegt Niamh Eastwood van Release, een organisatie voor geneesmiddelenwetgeving. Inderdaad koppen als "Miauw Miauw maak dat de mens zijn scrotum eraf scheurt" in november 2009 zetten een voorhoede voor hysterie van de roddelgeneesmiddelen. De oorzaak van meph was destijds de slechte kwaliteit van MDMA en cocaïne, met cola die een record-lage gemiddelde zuiverheid van 20 procent had. Het was ook verleidelijk goedkoop - ongeveer £ 10 per gram - en gratis beschikbaar op internet, waar online winkels met aardige namen zoals discofood.co.uk en ravegardener.org het medicijn verkochten, vaak onder het mom van "plantaardig voedsel".

"De eerste keer dat ik het nam was augustus 2009," zegt Rory Taylor, 33 jaar. "We hadden bijna geen medicijnen meer, vonden een winkel op internet en haalden het een uur later op. Het was zo gemakkelijk. ” Mephedrone werd in april 2010 opnieuw geclassificeerd als een Klasse B-medicijn volgens de Misuse Of Drugs Act en wordt tegenwoordig vooral op de chemsex-scène gevonden, met cijfers van het Home Office waarin staat dat slechts 46.000 mensen in het laatste jaar van Records.

“In sommige opzichten begon deze [mephedrone] populair te worden bij het online kopen van stoffen, maar meer gebruik van het darkweb is meer gekoppeld aan een groter bewustzijn van sites die drugs verkopen op dit medium,” zegt Eastwood. Het was een Gawker-artikel uit 2011 over Silk Road, een online zwarte markt die wordt gebruikt om illegale drugs te verkopen, waardoor de darkweb-marktplaats uit de schaduw kwam. Met hun identiteit en locatie (bijna) onmogelijk gemaakt om te traceren via de Tor-browser, konden Silk Road-kopers rechtstreeks handelen met leveranciers en openbare feedback achterlaten op elk medicijn onder de aardse hemel.

Ross Ulbricht bij USP Florence gevangenis, juli 2018  

2013 - 2015: The Silk Road Years

De Silk Road-site werd aangedreven door de libertaire principes van oprichter Dread Pirate Roberts, die geloofde in vrije markten en het recht van het individu om te kiezen om drugs te nemen. Helaas voor Roberts - echte naam Ross Ulbricht - deelden de autoriteiten de utopische visie niet en schoten ze naar hem toe om hem in oktober 2013 in San Francisco te arresteren. FBI-speciale agent Christopher Tarbell verklaarde dat ze de kibosh zouden plaatsen op “de meest geavanceerde en uitgebreide criminele marktplaats vandaag op internet ”, waarbij officieren van justitie uiteindelijk verklaarden dat The Silk Road bijna $ 213,9 miljoen aan verkoop mogelijk maakte, waarvan $ 180 miljoen werd toegeschreven aan medicijnen via meer dan een miljoen deals.

Hoe dan ook, de bijna 40-jarige geschiedenis van de oorlog tegen drugs bewijst dat de markt zowel koppig aanpasbaar als veerkrachtig is. En dat bleek ook met Silk Road 2.0, waarvan de FBI zegt dat het in november 2013 begon te handelen, slechts vijf weken nadat het origineel in beslag was genomen.

"Het darkweb, of digitale gecodeerde handel in illegale stoffen, zal zich altijd aanpassen en de wet een stap voor blijven", zegt Mike Power, auteur van Drugs 2.0: de webrevolutie die verandert hoe de wereld high wordt. "Het is te winstgevend, handig en populair."

Helaas voor Silk Road 2.0 werd ook deze in november 2014 stilgelegd. Volgens autoriteiten was het bedrijf verantwoordelijk voor meer dan $ 8 miljoen verkopen per maand, gegenereerd door 150.000 actieve gebruikers. Maar, onaangetast, gebruikers gingen gewoon verder en haalden hun waren van concurrerende marktplaatsen zoals Alphabay of Agora.

Op 29 mei 2015 viel Ross Ulbricht volledig onder het Amerikaanse rechtssysteem en kreeg hij twee levenslange straffen, zonder kans op voorwaardelijke vrijlating. Heeft het een verschil gemaakt? Niet zoals wetshandhavers hadden gehoopt. Een studie uit 2018, uitgegeven door het British Journal Of Criminology, toonde behendig de nutteloosheid van dit alles: de verkoop op de darkweb drugsmarkt Agora verdubbelde in dagen na de oorspronkelijke veroordeling van Ulbricht in 2015, met Wired rapporteerde dat de internationale verkoop sprong van $ 100.000 per dag naar $ 250.000.

2017: The Rise of Darkweb Marketplaces

De Psychoactive Substances Act werd op 26 mei 2016 aangenomen in het Verenigd Koninkrijk, met voormalig voorzitter van de Adviesraad voor het Misbruik van Drugs, professor David Nutt, die het "aantoonbaar de slechtste wetgeving in het levende geheugen" noemde. Hoofdzakelijk bedoeld om headshops aan te wijzen die in het hele land 'legale hoogtepunten' verkopen, suggereerde onderzoek naar de invloed van het beleid op de beschikbaarheid van de synthetische cannabinoïde MDMB-CHMICA online dat het weinig impact had op de online drugsmarkt.

Het volgende jaar in 2017 werden darkweb-marktplaatsen Alphabay en Hansa gesloten door de autoriteiten. Meer recentelijk suggereerde een rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving dat georganiseerde misdaadbendes de belangrijkste drugsleveranciers van het darkweb worden. Zouden de sluitingen van darkweb websites meer kwaad dan goed hebben gedaan voor een land dat nu een recorddood ervaart?

"Mensen die het darkweb gebruiken, kunnen veel meer controle hebben over de markt waarmee ze communiceren", zegt Eastwood. “Ondanks negatieve mediaportretten van online leveranciers, zoals Dread Pirate Roberts, is er in feite veel advies voor schadebeperking door leveranciers en de grotere online gemeenschap. Met de toenemende kennis van online platforms is het onvermijdelijk dat deze markt zal groeien en aantoonbaar zijn online markten, zoals het darkweb, veel veiliger dan open markten.

"2018 - 2019: The Move to Social Media"

"Het web is altijd gebruikt om drugs te kopen en verkopen", zegt Mike Power. "Verbindingen en platforms zijn zojuist alomtegenwoordiger en goedkoper en sneller en betrouwbaarder geworden." Geen enkele vereenvoudigde de transactie meer dan de sociale media-apps die we op onze smartphones hebben aangetrokken. Van de 24 procent van de jongeren die drugs op sociale media had geadverteerd volgens het "DM For Details" -rapport van Volteface, zag 56 procent de advertenties op Snapchat, 55 procent op Instagram en 47 procent op Facebook, met cannabis verreweg de meest populaire, gevolgd door cocaïne en MDMA / ecstasy.

"Dit is de nieuwe openbare ruimte en het ideale platform voor dealers", zegt Liz McCulloch, beleidsdirecteur bij Volteface, die de studie heeft samengesteld. “Ze kunnen op heel creatieve manieren adverteren - foto's, prijzen, contact leggen met vrienden van mensen, organische relaties opbouwen. Bij jonge mensen is er een perceptie dat ze hen kunnen 'controleren', een idee krijgen of ze betrouwbaar zijn. "McCulloch zegt dat er een enorme kenniskloof bestaat tussen jongeren en de mensen die de drugswetten handhaven. "De manier waarop dealers emoji's en taal gebruiken, zal altijd evolueren", zegt ze, waardoor ze een stap voor kunnen blijven.

Legitieme zorgen zijn er in overvloed in dit nieuwe tijdperk van omgaan met sociale media - niet in het minst de normalisatie van drugsgebruik en omgaan met beïnvloedbare geesten. Het rapport van Volteface beveelt de invoering aan van een wettelijke vereiste voor sociale mediasites om drugsgerelateerde activiteiten op hun sites te controleren en met de politie te delen. En waar vraagt het het meest om? "We moeten cannabis wettelijk reguleren", zegt McCulloch. "Dit is hoe we de grootste drugsmarkt van sociale media zullen uitschakelen."

Bron: vice