Online leven kinderen is vaak niet bekend

Gepubliceerd op 21 januari 2020 om 22:02
Online leven kinderen is vaak niet bekend

OUDERS van Nederland: ¨Darkweb is voor 21 jaar en ouder!¨

Advies aan u:¨Kijk soms even met je kind mee als hij/zij online is¨

Als je kind Youtube opent dan vinden ze vaak letterlijk 1000-en filmpjes van jongeren die het Darkweb bezoeken en dit met groot publiek delen.

Ben persoonlijk overigens geen fan van dit soort Youtube uitingen, gezien men ook onbedoeld ¨reclame¨ maakt voor de criminelen!

Voor jongeren is het dan vaak een verkapte uitnodiging om dit zelf ook eens te proberen. Wat eten van de spreekwoordelijke ¨verboden vrucht¨ blijft spannend.

Let echter op dat bezoeken van het Darkweb niet zonder risico is, temeer omdat je vaak overvallen wordt met de meest extreme en donkere kanten van het Internet. 

Persoonlijk zit ik vaak op het Darkweb om trends te spotten en wiskundige coderingen te onderzoeken. Hierdoor kom ik soms de meest extreme zaken tegen. En ja… eerlijk is eerlijk ook ik krijg af en toe ¨een koud glas water¨ in mijn gezicht, want je word soms niet vrolijk van wat je ziet en leest.

In mijn vorige bijdragen over KIK liet ik u ter educatie zien wat criminelen en pedo-netwerken allemaal doen om uw kinderen negatief te beïnvloeden. Dit doe ik niet voor niks, want heb soms door schade en schande geleerd wat cybercrime inhoud. Nu houden tegenslagen me niet tegen om onderzoek voor u te blijven doen, maar weet dat het mij persoonlijk ook niet altijd in de koude kleren gaat zitten.

Darkweb niet voor jeugd

Dat Darkweb echt niet voor de jeugd is bevestigd mijn ervaring van vorige week (en geloof me ik ken veel klappen van de zweep als het op Darkweb aankomt). Tijdens het autorijden kreeg ik een heuse paniekaanval (en dat bij 120 kilometer per uur). Die aanval was gebaseerd op iets wat ik tijdens mijn onderzoek tegenkwam en het overviel me toen ik er geen erg in had. Gelukkig kwam ik er zonder kleerscheuren vanaf, maar daar was 3 uur uitrusten bij een benzinestation voor nodig.

U zult waarschijnlijk nu denken: ¨Stop met onderzoek doen¨ Maar dat zal ik niet doen, gezien ik verslingerd ben aan wiskundige modellen en diepgaand onderzoek. Echter heb ik wel een belangrijke les geleerd…. Zorg dat je met iemand kan praten die je vertrouwt, want dat kan de angst vaak doen zakken. Dit is de reden dat ik bij u erop aandring dat u met uw kinderen in gesprek gaat inzake hun online leven.  Ik kan snel relativeren, maar voor een kind in ontwikkeling kan dit erg moeilijk zijn. Vooral tijdens de pubertijd, de meest kwetsbare periode uit hun leven, kunnen de beelden (maar ook teksten) op het Darkweb blijvend klappen geven. In het ergste geval kan uw kind een verkeerd beeld van de wereld krijgen.

Persoonlijk kom ik er bovenop, want heb goede mensen om me heen die me op het juiste spoor houden en heb een vrij druk sociaal leven waardoor ik niet de kans krijg om door te draaien (uitgaan, Kerk, werk, vakantie etc.)

Wil u meegeven dat een open-, en geïnteresseerde houding richting uw eigen kinderen kan helpen om hen te beschermen tegen de gevaren van het Darkweb en andere cybercrime gerelateerde zaken. Wees vooral ook niet bang om uw kinderen te corrigeren als dat nodig is! En belangrijkste van alles: ¨ zorg dat u als ouders en partners op 1 lijn zitten inrichting van uw kinderen. Anders spelen ze u beide met puberale trucjes  uit elkaar.

Tot het volgende artikel en vergeet het volgende als ouder nooit: ¨ Uw huis, Uw regels¨ Dus wees niet zoals de moeder in de BEN reclame

SPB, schrijver over het Darkweb en Darkchat voor Cybercrimeinfo.nl

'De strijd tegen Cybercrime doen we samen'

Schrijver: SPB