De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Beste Influencers van de Benelux

Gepubliceerd op 24 januari 2020 om 01:52

Beste Influencers van de Benelux

Influencers: "Ken u zelve"

"Nosce te Ipsum"

Beste Influencers van de Benelux,

In deze hedendaagse maatschappij hebben jullie vaak meer invloed op onze jeugd dan menig tv-, of radioprogramma. Jullie vermaken onze jeugd met leuke, mooie en scherpe vlogs, maar realiseer u dat de verantwoordelijkheid die bij die invloed wel gehandhaafd moet worden. Alsmede het feit dat uw inkomsten er ook vanaf hangen, want de jeugd koopt, mede door uw invloed, uw merchandise.

Grenzen

Tijdens mijn Darkweb onderzoeken kijk ik vaak met een schuin oog naar wat er door jullie online gezet word. Dit komt doordat ook ik fan ben van sommige van jullie, echter merk ik wel steeds meer dat jullie de grenzen van fatsoen aan het opzoeken zijn. Dit is heel goed, maar doe dit wel wat doordachter dan nu.  In het voorbeeld wat ik aangeef generaliseer ik, want anders is het standpunt niet over te brengen. Maar neem mijn standpunt wel serieus, gezien jullie een grote invloed hebben op onze jeugd. Alles begint bij deze drie woorden: ¨Nosce te Ipsum¨( of te wel: ken uzelve)

Youtube

Veel vlogs op Youtube gaan over het surfen op het TOR of Zeronet netwerk, wat prima kan ter educatie. Zie veel bekende sites voorbij komen in jullie vlogs en hoor ook duidelijk dat jullie goede adviezen geven aan de kijkers. Echter laten jullie wel vaak de exacte TOR of Zeronet sites aan de jeugdige kijkers zien. Uiteraard zal Youtube jullie geen strobreed in de wegleggen gezien Youtube veel geld verdiend aan jullie vlogs.

Maar wil jullie via deze weg vragen om tijdens jullie vlogs de exacte sites NIET aan de jeugd te tonen. Dit om te voorkomen dat kinderen bijvoorbeeld op drugs sites of pedoseksuele fora komen. Schrok best wel even toen een Influencer (naam noem ik niet) de exacte onion site van een huurmoordenaar liet zien op Youtube. Kon zo het beeld stilzetten en het vergelijken met mijn onderzoeksindex. Helaas zag ik dat dit exact overeenkwam.

Vlogs Darkweb

Dus beste influencer... het is prima dat jullie vlogs maken over surfen op het Darkweb, maar ga wel verantwoordelijk om met het laten zien van onion adressen. Ik vraag jullie om verantwoordelijk om te gaan met jullie journalistieke product (vlog is ook journalistiek gezien er een duidelijke boodschap gegeven wordt). Scherm in het vervolg de exacte Darkweb adressen af en meld ze bij de Politie. Kinderen kunnen prima, zonder de exacte sites, jullie boodschap volgen.  Kinderen hebben niks te zoeken op huurmoordwebsites! Nogmaals scherm dit soort adressen af en geef ze aan Politie. Laat kinderen bijvoorbeeld zien dat jullie deze adressen aan de Politie geven. Dan geef je ook nog eens het goede voorbeeld!

"Ken u zelve" en neem de verantwoordelijkheid die bij jullie invloed hoort!

Schrijver: SPB


«   »