Celstraffen voor drugshandel via het darkweb met PGP's, witwassen en aanslagen op motorclub Satudarah

Gepubliceerd op 25 april 2020 om 10:30
Celstraffen voor drugshandel via het darkweb met PGP's, witwassen en aanslagen op motorclub Satudarah

De rechtbank heeft celstraffen tot 8 jaar opgelegd voor drugshandel via het darkweb, witwassen het voorbereiden van aanslagen op leden van motorclub Satudarah.

Inval politie

Het begon allemaal toen de politie op 20 oktober 2018 een inval deed in een ‘inpakhuis’ aan de Vlierstraat in Enschede. In het pand werd een partij harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. Het ging om vier kilo MDMA, 30.000 pillen en ruim 5000 strips LSD. De politie kwam de locatie op het spoor omdat agenten al een tijdje mee konden kijken terwijl verdachten versleutelde berichten verstuurden via de app Ironchat.

Versleutelde berichtenverkeer ontcijferen

Op 6 november 2018 maakten politie en OM tijdens een persconferentie bekend dat hun experts erin waren geslaagd toegang te krijgen tot dit versleutelde berichtenverkeer en het te ontcijferen. Een van de verdachten, een 28-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats, staat behalve voor drugshandel ook terecht voor het voorbereiden van een aanslag. De 28-jarige veronderstelde, ten onrechte volgens justitie, dat leden van de motorclub Satudarah de politie hadden getipt over het inpakhuis, en dat dit had geleid tot de inval.

Auto’s op te blazen

Uit de onderschepte apps blijkt dat de 28-jarige daar zo boos over was dat hij een andere verdachte, een 32-jarige man uit Almelo, vroeg of hij tegen betaling bereid was auto’s op te blazen, door zaken heen te schieten en/of er handgranaten naar binnen te gooien. Er werd gesproken over gerichte acties tegen een growshop en een café dat werd bezocht door leden van Satudarah.

Mee kijk operatie

In diezelfde periode probeerde de 28-jarige via de chatapp een automatisch vuurwapen en handgranaten te regelen. Hij schreef onder meer: ‘Ich mus pangpang haben.’ Kort daarop vroeg hij aan een andere verdachte (een 24-jarige man uit Enschede) naar de adressen van (zaken van) leden van Satudarah. Deze voorbereidingen waren reden voor politie en OM om de ‘meekijkoperatie’ bekend te maken; ze wilden zo vergeldingsacties voorkomen.

Anonieme vrijplaats darkweb

De verdachten probeerden volgens de rechtbank op een geraffineerde manier buiten beeld van justitie te blijven door gebruik te maken van de anonieme vrijplaats darkweb, te laten betalen in bitcoins en door te communiceren via de versleutelde chatapplicatie Ironchat op PGP-telefoons. In onder andere Enschede, Emmen en Roermond hadden zij speciaal ingerichte ‘werkhuizen’ met een handelsvoorraad aan verschillende soorten harddrugs om de grote hoeveelheid bestellingen vanuit de hele wereld te verwerken.

Internationale distributeur van drugs

Deze drugs waren snel te bestellen en te leveren via nietsvermoedende postbedrijven. Ongewild werd de postbedrijven zo een internationale distributeur van drugs. De rechtbank weegt dit in negatieve zin mee bij het bepalen van de hoogte van de straf. De verdachten zijn veroordeeld tot straffen variërend van enkele maanden tot ruim 8 jaar. De straffen zijn lager dan de officier van justitie had geëist.