Het darkweb "De verborgen kant van het internet"

Gepubliceerd op 30 mei 2020 om 08:30
Het darkweb "De verbogen kant van het internet"

Het internet

Het internet heeft alles veranderd, van de manier hoe we werken en de manier hoe we gamen tot de manier hoe we leven. Het lijkt erop dat er een plekje is op internet voor iedereen ondanks welke interesses je hebt, ondanks wat je overtuigingen zijn, is er iemand of iets daarbuiten dat op dezelfde manier denkt als jij. Het internet heeft ons verbonden op manieren die we nooit eerder hadden gedacht, het is een plek waar iedereen van waar dan ook ter wereld kan samenkomen, er zijn zoveel dingen op internet waarvan de meeste niet eens weten dat ze bestaan. Er is van alles of het nu een dienst of product is, legaal of illegaal immoreel of onethisch het internet heeft het. U kunt kiezen of u het gebruikt voor voor goede dingen of in slechte dingen, net zoals het internet dat we allemaal gebruiken  elke dag.

Het darkweb staat vol met websites, forums en diensten die we kunnen gebruiken, maar het is verborgen onder een beschermingslaag. Onder het oppervlak ligt het nest van donkere en verborgen activiteiten die worden afgesloten van de de rest van de wereld. Het darkweb is het toevluchtsoord voor illegale online activiteiten en het gaat veel dieper dan je zou denken, het is een plaats voor criminelen, roofdieren, spionnen, drugs en zelfs mensenhandelaren en het is allemaal verborgen. Je zou er binnen enkele minuten toegang tot kunnen krijgen, maar zou je? 

Drie afzonderlijke lagen

U kunt het internet onderverdelen in drie afzonderlijke lagen, eerst hebben we de oppervlakte laag (laag 1), dit is alles wat je dagelijks op internet gebruikt Youtube, Twitter en alle sociale media. Het maakt allemaal deel uit van wat we noemen het wereldwijde web (www).

Het is relatief eenvoudig om bijna alles op het web te vinden alles wordt geïndexeerd door zoekmachines zoals Google. Iedere seconde worden er meer dan 1000 foto's gepost op Instagram, 8.000 tweets worden gepost op Twitter, 70.000 Google-zoekopdrachten vinden plaats en er worden bijna 100.000 YouTube-video's bekeken. Hierdoor lijkt het oppervlakte-web enorm en in zekere zin is het dat ook, in termen van verkeer, bijna alles wat je doet is hier te vinden. Je zou iedereen kunnen opzoeken en je zal er allerlei informatie over hun en hun leven vinden, maar wat u niet kunt vinden is zaken als hun bankrekening of medische dossiers, deze dingen zijn verborgen onder wachtwoord beveiligde websites waar alleen zij toegang toe hebben, hier bevinden we ons op het Deepweb (laag 2)

Het deepweb

Het deepweb verwijst naar de inhoud op het internet dat in principe niet geïndexeerd is door zoekmachines, je kunt zeggen als u het niet kunt vinden op Google is het technisch gezien op het deepweb. Als je ooit bent ingelogd op je e-mail dan bezoek je eigenlijk het deepweb technisch gezien en ik weet het klinkt misschien een beetje teleurstellend dat het deepweb niet zo cool is als het klinkt, het is net zo als het oppervlakte web maar dan met meer geheimhouding. Besef wel dat het deepweb het meest massieve deel is van het internet. Het deepweb bevat 96% van alles wat er op internet staat. Dus zelfs als je elke dag online bent en nieuwe websites bekijkt voor de komende 50 jaar zou je er niet eens een deukje in kunnen maken, pure door de hoeveelheid informatie op het internet, er is gewoon teveel om te bekijken. Bij het meeste zul je niet eens toegang krijgen. Maar zelfs dieper dan het deepweb in het kleinste stukje van het Internet, is het deel van het web waar dingen niet verdwijnen en websites die versleuteld zijn,  voor hogere doeleinden.  Websites zonder IP-adres, zijn hierdoor  onherkenbaar en enkel toegankelijk voor gebruikers met versleutelde software om hun volledig identiteit te verbergen,  hier kan alles en gebeurd van alles. We hebben het darkweb bereikt.

Het darkweb

Maar hoe werkt dit, hoe kun jij, je verbergen voor de de rest van de wereld, op iets waar iedereen toegang toe heeft. Als je aan het surfen bent, is de kans groot dat de FBI je goed in de gaten houdt,  maar voor de gemiddelde persoon kan alles wat je online doet op veel manieren worden bijgehouden, veel websites zullen bijhouden wat u zoekt en waar u naar kijkt en adverteren voor producten of diensten die aan je voldoen. Dit alles is niet nieuw Facebook, Amazon. De meeste sociale-mediasites maken zich hier schuldig aan, ze verkopen uw gegevens aan adverteerders over de hele wereld. En ja, u stemde ermee in. De voorwaarden die je toevallig niet hebt gelezen. Dit is geen toeval en dit gebeurt niet per ongeluk. Het internet is niet gemaakt om anoniem te zijn, sommige mensen zien dit als een inbreuk op de privacy waar anderen weer geen probleem mee hebben, maar hoe ver kunnen we dit loslaten voordat het fout gaat.

De Amerikaanse overheid

De Amerikaanse regering dacht dit ook, meer dan 20 jaar geleden. "We hebben systemen nodig dat onze communicatie kan beschermen terwijl we online zijn".

Sinds het internet is niet alles voor iedereen en alles ontworpen om anoniem te blijven, met gevolg dat communicatie van de overheid kon worden onderschept terwijl de data onderweg was van A naar B en dit was onaanvaardbaar, dus halverwege de jaren negentig zijn  onderzoekers in de VS. 'Naval Research Laboratory' begonnen met het project 'Onion Routing'.

Onion Routing

Onion Routing beschermt alle verzonden gegevens door deze te omhullen met versleutelingslagen waarbij de binnenste laag het originele bericht bevat. Stel dat je een bericht van A naar B wil sturen, maar om de boodschap te ontvangen bij het einde moet je door drie middelpunten, we noem ze A, B en C. Het bericht is dan verpakt in drie lagen van encryptie, elke laag weet waar het bericht eerder vandaan kwam en waar het naartoe moet gestuurd worden. Dus het bericht of welke gegevens dan ook oorspronkelijk verzonden, blijven verborgen en bij elk middelpunt wordt de coderingslaag verwijderd. Vervolgens vertellen de nieuwe lagen waar het heen moet, enz. Uiteindelijk na het reizen door alle punten, wordt het gestript en het bericht wordt onthuld.

Darknet TOR

Vanwege Onion Routing kunnen darknets zoals TOR bestaan. Darknets werken naast netwerken zoals internet en vereisen bepaalde software om toegang te krijgen.

TOR staat voor The Onion Router, het is software genoemd naar de technologie die het mogelijk maakt, het lijkt als elke andere normale webbrowser maar via TOR en andere soortgelijke darknets kunt u webpagina's openen die niet standaard te openen zijn voor het grote publiek. Het zijn de gereedschappen die nodig zijn om toegang te krijgen tot het darkweb.

Links naar pagina's zien er niet uit als bijvoorbeeld youtube.com of nu.nl, ze lijken op willekeurige reeksen van tekens en ze eindigen niet op .com en niet op .org, of .nl maar op .onion. Als je probeert toegang te krijgen tot deze websites via een traditionele webbrowser gaat het niet werken, maar als je TOR gebruikt zal het werken.

Op het darkweb

Eenmaal op het darkweb aangekomen, heb je pagina's als bijvoorbeeld 'de verborgen wiki'. Het bevat lijsten van honderden verschillende services die je kunt vinden op het darkweb.

Zo kun je bijvoorbeeld nep-Amerikaanse rijbewijzen, allerlei soorten paspoorten, illegale wapens, en drugs vinden. Je kunt het allemaal vinden op het darkweb.

Net als op het oppervlakteweb (laag 1) zijn marktplaatsen enorm populair op het darkweb. Hier kun je dingen kopen waar je misschien moeilijk aan kunt komen, zoals raketwerpers. (is uiteraard strafbaar gesteld)

Illegal drugs websites

In 2011 was er een darknet-markt die bekend stond als 'Silk Road' op deze website op het darkweb kon je zowat elke illegale drug kopen, het trok verkopers en kopers aan van over de hele wereld, als drugs niet jouw ding was, verkochten ze ook dingen zoals wapens en vals geld.

Maar na twee jaar is de website in beslag genomen door de FBI en in oktober 2013 gesloten.

In slechts twee jaar van 2011 tot 2013 dat 'Silk Road' online was, genereerde deze website meer dan negen en een half miljoen Bitcoin aan inkomsten.  Als je deze Bitcoins verkocht zou hebben op het hoogtepunt van zijn prijs in 2017 (ongeveer twintigduizend dollar). dan zou Silk Roads totale inkomsten 187 miljard dollar bedragen in slechts twee jaar!

Bitcoin

Silk Road en andere darkweb markets speelde een behoorlijk grote rol in de opkomst van Bitcoin. In 2011 toen Silk Road werd opgericht werd de Bitcoin gewaardeerd op minder dan een dollar, maar omdat het darkweb min of meer het gedecentraliseerde cryptomunten vereiste was het een perfecte keuze. De Bitcoin zou niet zijn waar het nu is zonder een beetje illegale activiteit.

Straf eigenaar Silk Road

De oprichter maker 'Ross Ulbricht' werd aangehouden in 2013, wat uiteindelijk de reden was waarom de site werd gesloten. Hij kreeg twee keer levenslange gevangenisstraffen plus 40 jaren, zonder kans op vervroegde vrijlating.

Datalekken en Cybercrime

Als je nooit het darkweb bezoekt, als je niet eens wist dat het bestond, dan heeft het mogelijk nog steeds invloed op u.

Het is niet ongebruikelijk dat er datalekken en hacks zijn tegenwoordig. Vaak als uw gegevens in een bedrijfsdatabase waren opgeslagen en gehackt is , dan is de kans groot dat deze te koop staan ergens op het darkweb en kunnen worden gekocht door iedereen die er toegang toe heeft. Zo worden ook burgerservicenummers verkocht voor minder dan een dollar. Botnets zijn ook vrij goedkoop voor slechts enkele dollars per uur en kunt u een gedistribueerde denial of service of DDoS uitvoeren, een aanval op bijna elke website en/of dienst tijdelijk offline te halen, medische dossiers en creditcards te kopen voor minder dan $ 50 en zo kunnen we nog wel even doorgaan.  Het is allemaal mogelijk, ook zijn er websites die informatie lekken van politici, beroemdheden en zelfs van normale  mensen zoals jij en ik en je kunt er niet zoveel tegen doen.

Diverse Services

Maar er zijn zelfs nog ergere dingen, zo zijn er meerdere hitmen-services die beweren iemand te kunnen doden overal ter wereld voor slechts $ 5.000. Veel van deze diensten zijn onthuld als oplichting, maar niet allemaal, het feit dat er mensen zijn die willekeurige mensen vertrouwen op het internet om echte moorden te plegen is op z'n zachts gezegd zorgelijk.

Er zijn ook diensten die echte menselijke organen verkopen en hoe ze deze verkrijgen, zullen we nooit weten, maar als je er een nodig hebt, ze zijn er. Kinderpornografie zoals 'Lolita city' en 'Playpen', het allemaal mogelijk, gelukkig zijn deze nu offline gehaald, maar tijdens hun pieken hadden dergelijke sites meer dan 200.000 gebruikers. Er bestaan vergelijkbare vormen van websites, waar gediscussieerd word over kinderen ontvoeren uit verschillende delen van de wereld, waar personen bespreken hoe je ze kunt verbergen, wat voor soort kinderen ze hebben en zelfs dingen die ze zouden doen met hen als er niemand anders bij in de buurt is.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van deze diepe en donkere hoek van het internet. Het gebrek aan regels staat  hier toe, dat alles hier mogelijk is hier. Hoe dieper je gaat, hoe engere dingen je zult vinden.

Bekijk dit verhaal in deze 18 min documentaire

COO

Gerelateerd nieuws