WhatsApp gehackt


Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account gehackt.

Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chat gesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.

U kunt uw account terugkrijgen door in te loggen op WhatsApp en dit te verifiëren met de 6-cijferige code die u vervolgens via sms wordt toegestuurd. Zodra u deze sms-code hebt ingevoerd, wordt de persoon die uw account gebruikt automatisch uitgelogd.

Mogelijk wordt u ook nog gevraagd een tweestapsverificatie code te geven. Als u deze code niet hebt, omdat u dit niet zelf had ingeschakeld, kan het zijn dat degene die uw account gebruikte deze tweestapsverificatie heeft ingeschakeld. In dat geval moet u 7 dagen wachten om te kunnen inloggen.

Ook als u zelf nog niet kunt inloggen vanwege die verificatiecode, is de andere persoon uitgelogd van uw account zodra u de 6-cijferige sms-code heeft ingevoerd. Geef deze sms-code dus nooit aan een ander door!

Wij adviseren u  om, zodra u weer toegang hebt tot uw account, de tweestapsverificatie van WhatsApp in te stellen. Ga daarvoor in de WhatsApp-gesprekslijst naar de 3 puntjes rechtsboven en klik. Kies vervolgens in het menu voor Instellingen, Account en Verificatie in twee stappen.

Het is ook raadzaam om via uw telefoon uit te loggen op alle computers. Mogelijk kunnen de criminelen namelijk via WhatsApp Web nog meelezen.

Voor Android gebruikers

  1. Ga naar WhatsApp
  2. Ga naar de 3 puntjes rechtsboven en klik
  3. Kies in het menu voor 'WhatsApp Web'
  4. Scroll naar beneden en klik op Afmelden op alle apparaten

Voor Apple gebruikers

  1. Ga naar WhatsApp
  2. Ga naar instellingen, klik op 'WhatsApp Web/Desktop'
  3. Scroll naar beneden en klik op Afmelden op alle apparaten

4 stappen te doen

1. Waarschuw contacten

Waarschuw als eerst familie en vrienden. Kleine geruststelling, hackers kunnen via jouw account alleen de nummers achterhalen van de contacten met wie je in een groepsgesprek zit. Het doel van hackers is dus vaak om deze mensen op te lichten. Wees de hackers voor en vertel familie en vrienden dat je gehackt bent en dat ze dus niet in moeten gaan op appjes die ze van je krijgen.

2. Neem je account terug

De volgende stap is jouw account van de hackers ‘terugnemen’. Log opnieuw in met je telefoonnummer op WhatsApp en vraag een verificatiecode aan. Zodra je deze code invoert, worden andere personen die jouw account gebruiken automatisch uitgelogd. Het kan zijn dat de hackers zo slim zijn geweest om de code al paar keer aan te vragen waardoor je tot enkele uren (!) moet wachten totdat je weer een verificatiecode aan kunt vragen.

3. Stel tweestapsverificatie in

Lukt het je om weer in je account te komen? Schakel de tweestapsverificatie dan meteen in. Lukt het niet om in je account te komen omdat je om een verificatiecode wordt gevraagd, dan is de kans groot dat de hackers de tweestapsverificatie hebben aangevraagd, en ben je iets verder van huis. Je moet dan zeven dagen wachten voordat je zonder tweestapsverificatie weer kunt inloggen en je account terug kunt krijgen.

4. Log uit op Web WhatsApp

Heb je je account weer terug? Vergeet dan niet uit te loggen op Web WhatsApp. De hackers kunnen deze ook hebben ingeschakeld wanneer ze toegang hadden tot je account.