Voor het eerst hield de politie in deze regio een zogenoemde ‘Cyberweek’

Gepubliceerd op 30 maart 2019 om 11:32
Voor het eerst hield de politie in deze regio een zogenoemde ‘Cyberweek’

Breda, Etten-Leur, Oosterhout - In een onderzoek naar oplichtingspraktijken heeft de politie van het district De Baronie deze week in totaal acht verdachten verhoord. Het merendeel van de verdachten was uitgenodigd om een verklaring te komen afleggen, één verdachte is woensdag thuis gearresteerd en naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Tijdens de zogenoemde districtelijke Cyberweek werkten rechercheurs met het taakaccent Cybercrime aan een grote hoeveelheid zaken waarbij sprake was van oplichting via Marktplaats en één zaak waarbij sprake was van fraude met een betaalverzoek van de bank, verstuurd via Whatsapp.

Het Openbaar Ministerie ziet af van strafrechtelijke vervolging indien de verdachte akkoord gaat met een buitengerechtelijke afdoening. Concreet houdt dit in dat de verdachte enkel het door hem veroorzaakte schadebedrag moet terugbetalen en dat de verdachte daarbij geen bijkomende boete of straf opgelegd krijgt. Indien de verdachte het schadebedrag niet of enkel deels terugbetaald, zal het dossier alsnog op zitting gebracht gaan worden en volgt er (mogelijk) wel een boete of straf (en zal het schadebedrag alsnog volledig terugbetaald moeten gaan worden).

Acht verdachten

De aangiftes van oplichting via Marktplaats zijn gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). LMIO verzorgt de landelijke intake, analyse en coördinatie van aan- en verkoopfraude via online advertentiesites (zoals Marktplaats.nl, Speurders.nl), malafide webwinkels en social media (zoals Facebook, Instagram).
De verdachten lichtten mensen op door spullen te koop aan te bieden, maar die spullen na betaling nooit te leveren. De slachtoffers zijn afkomstig uit het hele land. De verdachten zijn allemaal woonachtig in het politiedistrict De Baronie:

  • Een 28-jarige vrouw uit Zundert, zij wordt verdacht van 10 oplichtingszaken, voor bedragen variëren van 15 euro tot 250 euro, totale buit ruim 1100 euro. Na verhoor is ook de partner van deze vrouw aangemerkt als verdachte, hij moet nog worden verhoord.
  • Een 19-jarige man uit Breda, hij wordt verdacht van 3 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 230 euro tot 550 euro, totale buit bijna 1200 euro; De verdachte heeft de zaken bekend en krijgt via het OM een Buitengerechtelijke Afdoening.
  • Een 41-jarige man uit Geertruidenberg, hij wordt verdacht van 3 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 35 euro tot 220 euro, totale buit ruim 320 euro
  • Een 22-jarige man uit Oosterhout, hij wordt verdacht van 6 oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 46,50 tot 157 euro, totale buit ruim 643 euro
  • Een 21-jarige man uit Terheijden, hij wordt verdacht van 3 oplichtingszaken, voor bedragen van rond de 175 euro, totale buit bijna 540 euro
  • Een 40-jarige man uit Breda, hij wordt verdacht van 7 oplichtingszaken, totale buit ruim 375 euro
  • Een 21-jarige vrouw uit Breda is eveneens als verdachte verhoord, maar vermoedelijk heeft zij zich niet schuldig gemaakt aan internetoplichting, het Openbaar Ministerie heeft beslist dat de zaak tegen haar geseponeerd wordt.

WhatsApp

Tot slot werkten de rechercheurs ook aan een cybercrimezaak, waarbij een 20-jarige vrouw uit Made er van wordt verdacht via Whatsapp een 37-jarige vrouw uit Den Haag te hebben opgelicht. Het slachtoffer ontving via Whatsapp een bericht van een vriendin van haar, met de vraag of ze, vanwege een spoedgeval, 1900 euro kon missen. Volgens kreeg het slachtoffer via Whatsapp een betaalverzoek van de bank, compleet met link, waarna ze het geld overmaakte naar (zo dacht zij) haar vriendin. Kort daarna hoorde ze dat het Whatsapp account van haar vriendin was gehackt en dat ze haar geld kwijt was.
Deze verdachte heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de diefstal. Ze blijkt in deze zaak als een zogenaamde ‘money mule’ bankrekeningen te hebben geopend, die door anderen zijn misbruikt voor criminele activiteiten.
Een geldezel of money mule is een katvanger die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezel sluist hierbij, al of niet bewust, frauduleus verkregen geld door naar criminelen.

Internetoplichting

Elke maand kopen en verkopen miljoenen mensen soms kostbare spullen via internet van of aan andere particulieren. Van kleding tot computerapparatuur en van sieraden tot concertkaartjes. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen. Helaas zullen er altijd mensen zijn die de boel moedwillig oplichten. U betaalt keurig, maar ontvangt vervolgens niets. Of u wordt overgehaald om uw product alvast op te sturen, maar ontvangt nooit een betaling. In beide gevallen bent u waarschijnlijk opgelicht. 

Een andere manier van Whatsapp fraude gaat als volgt: het slachtoffer krijgt een appje van een kennis, waarin staat dat er per ongeluk een WhatsApp-verificatiecode is verzonden. De 'kennis' vraagt om een zescijferige code door te sturen die je gehad zou hebben. Met deze code kan een kopie van de account worden gemaakt of kan er een nieuw telefoonnummer aan worden gekoppeld. Internetcriminelen nemen dus WhatsApp van het slachtoffer over. De internetcriminelen doen vervolgens alsof ze het slachtoffer zijn en sturen berichtjes naar de contacten van het slachtoffer met de strekking om geld over te maken omdat het slachtoffer in de problemen zou zitten.
U kunt voorkomen dat u het slachtoffer wordt van Whatsapp fraude door:

  • Tweestapsverificatie in te stellen, waardoor u een zelfgekozen pincode moet invoeren voordat u toegang krijgt tot uw account (Ga hiervoor naar: Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen)
  • Nooit een code via WhatsApp door te geven aan iemand anders, niet zomaar op linkjes te klikken en altijd te verifiëren aan wie u geld overmaakt. Krijgt u een WhatsAppberichtje om een vriend of familielid te helpen? Spreek dit contact dan altijd persoonlijk.

Aangifte doen heeft zin!

Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetserviceproviders werken samen aan het terugdringen van internetoplichting. Door het combineren van verschillende aangiften kan de politie soms makkelijker tot daders komen. Doe daarom altijd aangifte, ook als het om een relatief klein bedrag gaat!

Bron: Politie

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.