Antivirus programma


Wat is een Antivirus software?

Antivirus software is een programma die computervirussen probeert te identificeren, tegen te houden en te verwijderen. De antivirus software beschikt over een ‘zwarte lijst’ of in het engels 'black list', in de ‘black list’ wordt alle gegevens over virussen geplaatst. Aan de hand van de ‘black list’ kunnen vervolgens virussen worden opgespoord en verwijderd.

Een antivirus programma werkt meestal met twee verschillende technieken:

  1. Scant de programma’s en documenten die op de computer staan en zoekt naar overeenkomsten met de ‘black list’. Zodra er een virus gevonden wordt, probeert het antivirus programma het virus uit het bestand te verwijderen. Lukt dit niet dan wordt het bestand in ‘quarantaine’ geplaatst, zodat het de computer niet meer kan beschadigen. Ten slotte zal het antivirus programma het hele bestand, na toestemming, verwijderen. 
  2. Identificeren van verdacht gedrag door een computer programma, dergelijk gedrag kan op een besmetting wijzen. Vervolgens kan het bestand/programma verwijderd worden.

Wat zijn de voordelen van een antivirus programma?

Met een antivirus programma minimaliseert u de kans op een computer virus, een antivirus programma zorgt er vaak voor dat je computer weer sneller wordt. Daarnaast kan een antivirus programma de volgende functionaliteiten bevatten; spamfilter, parental control, identity protection, anti phishing, etc. 

Hoe gebruik ik het?

Een antivirus programma werkt hetzelfde als elk ander programma. In het hoofdscherm van het antivirus programma kunt u een scan laten uitvoeren. Ook kunt u er voor kiezen om een scan automatisch te laten plaats vinden, bijvoorbeeld elke maandag om 12:00. Bij verschillende functionaliteiten kunt u zelf de instellingen bepalen. 

Moet ik betalen voor een antivirus programma?

Er zijn gratis antivirus programma’s beschikbaar, de functionaliteiten van deze programma’s zijn echter zeer beperkt. Slechts wanneer u de computer of laptop enkele keren per maand gebruikt raadt antivirus.nl aan om alleen een gratis antivirus programma te downloaden. Gebruikt u uw computer of laptop meerdere keren per week, dan is het aan te raden om een antivirus programma te kopen. 


Consumentenbond test

De beste virusscanners

Bijgewerkt: juli 2024