AnyDesk


Wat is AnyDesk

AnyDesk is een software voor externe toegang die het mogelijk maakt om op afstand toegang te krijgen tot en controle te hebben over een andere computer of apparaat. Het wordt vaak gebruikt voor IT-ondersteuning, toegang op afstand voor werk, of om vrienden en familie te helpen met computerproblemen. Met AnyDesk kun je het bureaublad van de andere computer zien en bedienen alsof je er zelf voor zit. Je kunt bestanden overdragen, toepassingen uitvoeren en zelfs samenwerken aan projecten.

Hoewel AnyDesk een handig hulpmiddel is, is het ook belangrijk om op te letten met wie je toegang deelt. Cybercriminelen kunnen pogingen doen om AnyDesk te misbruiken voor toegang tot je computer en persoonlijke informatie. Zorg ervoor dat je alleen verbindingen toestaat van mensen die je kent en vertrouwt, en wees voorzichtig met ongevraagde telefoontjes of berichten waarin wordt gevraagd om toegang tot je computer via AnyDesk of soortgelijke software.

Hoe maken Cybercriminelen hier misbruik van?

Cybercriminelen kunnen op verschillende manieren misbruik maken van software zoals AnyDesk. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden:

 • Social Engineering en Phishing: Cybercriminelen kunnen zich voordoen als technische ondersteuning of klantenservice en je overhalen om AnyDesk of een vergelijkbaar programma te installeren. Vervolgens vragen ze je om de toegangscode, waardoor ze volledige toegang tot je computer krijgen.

 • Ongevraagde telefoontjes: Je kunt gebeld worden door iemand die beweert van een betrouwbaar bedrijf te zijn en zegt dat er een probleem is met je computer. Ze vragen je AnyDesk te installeren om het 'probleem' op te lossen, maar in plaats daarvan krijgen ze toegang tot je persoonlijke informatie.

 • Malware en Ransomware: Eenmaal toegang gekregen, kunnen cybercriminelen malware of ransomware installeren. Dit kan leiden tot datadiefstal, financieel verlies of zelfs het volledig vergrendelen van je systeem tot je een losgeld betaalt.

 • Onbeveiligde toegangscodes: Als je een eenvoudig te raden toegangscode gebruikt of deze code deelt, kunnen criminelen gemakkelijk toegang krijgen tot je systeem.

Om jezelf te beschermen, is het belangrijk om:

 • Alleen software te downloaden van officiële bronnen.
 • Niet in te gaan op ongevraagde verzoeken om toegang tot je computer.
 • Sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken en tweestapsverificatie in te schakelen waar mogelijk.
 • Regelmatig je computer te scannen op malware.
 • Voorzichtig te zijn met wie je toegang geeft en altijd de identiteit te verifiëren van iemand die beweert technische ondersteuning te bieden.

Slachtoffer

Als je slachtoffer bent geworden van cybercriminelen die AnyDesk of een vergelijkbare tool hebben gebruikt om toegang te krijgen tot je computer, is het belangrijk om snel en zorgvuldig te handelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Verbreek de verbinding: Verbreek onmiddellijk de internetverbinding van je computer om te voorkomen dat de aanvaller verdere toegang heeft. Dit kan door de wifi uit te schakelen of de netwerkkabel los te koppelen.

 2. Verwijder de software: Verwijder AnyDesk of de software die de aanvaller heeft gebruikt van je computer.

 3. Controleer op malware: Gebruik een betrouwbaar antivirusprogramma om je computer te scannen op malware of andere schadelijke software die mogelijk is geïnstalleerd.

 4. Wijzig wachtwoorden: Wijzig onmiddellijk al je wachtwoorden, vooral die voor belangrijke diensten zoals online bankieren, e-mailaccounts en sociale media. Doe dit vanaf een ander apparaat dat veilig is.

 5. Controleer je accounts: Controleer je financiële en persoonlijke accounts op ongeautoriseerde activiteiten of transacties. Neem contact op met je bank of financiële dienstverlener als je verdachte activiteit ziet.

 6. Meld het incident: Meld het incident bij de relevante autoriteiten. Dit kan de politie zijn, maar ook nationale of regionale cyberbeveiligingsinstanties.

 7. Maak een back-up van je bestanden: Zorg ervoor dat je een recente back-up van je bestanden hebt. Als je geen recente back-up hebt, maak er dan een nadat je ervoor hebt gezorgd dat je computer vrij is van malware.

 8. Zoek professionele hulp: Overweeg professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat je computer volledig is gereinigd en om eventuele schade te herstellen.

 9. Blijf waakzaam: Blijf alert op toekomstige pogingen tot fraude of identiteitsdiefstal.

Door deze stappen te volgen, kun je de impact van de aanval minimaliseren en je beschermen tegen toekomstige aanvallen.