Bitcoin


Wat is Bitcoin?

Bitcoin is eigenlijk twee zaken in één. Het is een betalingsnetwerk én een digitale valuta. Je kan ze in principe niet los van elkaar zien want zonder het netwerk geen valuta en andersom. 

Bitcoins zijn het nieuwe contante geld. Bitcoin is elektronisch geld waarmee u, zonder tussenkomst van een financiële instelling zoals een bank, geld naar iemand kunt sturen of kunt betalen.

Bitcoins zijn digitale munten die je kunt gebruiken net zoals je nu ook euro’s of dollars gebruikt. Je kan ze onder andere kopen en weer verkopen, uitgeven bij diverse winkels en webshops, accepteren als betaalmiddel, ermee handelen of ze bewaren in de hoop dat ze meer waard worden.

Bitcoin is wat ze noemen een 'cryptocurrency' het is een digitale decentrale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt. In tegenstelling tot de systemen waar we nu mee betalen, zoals bijvoorbeeld creditcards, is bitcoin uitermate geschikt voor gebruik op het Internet.

Wat Bitcoin mogelijk maakt is financiële soevereiniteit. Het is jouw geld en jij bepaalt wat je ermee doet. Er zijn bij Bitcoin geen banken of financiële instituties die de dienst uitmaken. Transacties gaan van persoon naar persoon en zijn niet te censureren of terug te draaien.

Wat maakt Bitcoins interessant?

Bitcoin heeft een aantal voordelen ten opzichte van bekend geld zoals euro's.

  • Het is makkelijk. Het Betalen met Bitcoin is makkelijker en veiliger dan contante, pin of creditcard betalingen.

  • Lagere prijzen. Voor minder dan een cent kunt u wereldwijd betalen of geld overmaken. Winkeliers kunnen zonder dure betaalsystemen afrekenen en de besparing doorberekenen aan hun klanten.

  • Bitcoin kent geen landsgrenzen. Om in het buitenland te betalen hoeft u niet eerst om te wisselen.

  • Snelle internationale transacties. Binnen enkele minuten maakt u met Bitcoin geld over naar personen of bedrijven. Waar ook ter wereld, voor een fractie van de kosten die banken hiervoor vragen.

  • Er zijn een beperkt aantal Bitcoins. Uw geld devalueert dus niet meer.

  • Verhoogde privacy. Een Bitcoin transactie kunt u anoniem doen.

  • Veilig betalen. Met Bitcoin kunt u direct betalen zonder dat u uw persoonlijke gegevens hoeft af te geven. Bij online betalingen verhoogt dit uw veiligheid aangezien niet verstrekte gegevens niet misbruikt kunnen worden.

Wat kun je nu met een Bitcoin?

Met Bitcoin kunt u allereerst op een makkelijke manier betalen. Op het web betaalt u gemakkelijk met een betaalprogramma of app. Wanneer u in een winkel of bijvoorbeeld een horecagelegenheid betaalt met Bitcoins, gebruikt u een smartphone. Een betaling doet u in een paar klikken.
Normaal is het overmaken van euro's naar het buitenland kostbaar en traag. Met Bitcoin gaan uw betalingen over het internet. Net als de post tegenwoordig via email doet. Voor minder dan een cent, binnen enkele minuten is uw transactie afgerond. Ook kunt u net als euro's Bitcoins sparen of investeren. De diensten die dit mogelijk maken worden inmiddels wereldwijd aangeboden en er zijn al vele tientallen wisselmarkten waar u met Bitcoins kunt handelen of speculeren. Maar het makkelijkste is Bitcoin wanneer u in het buitenland bent of geld naar het buitenland wilt overmaken.

Hoe betaal je met Bitcoin?

Bitcoins bewaart u in een digitale portemonnee of 'wallet'. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar en u kunt ze eenvoudig gebruiken. Wanneer u een digitale portemonnee heeft kunt u Bitcoins ontvangen, overmaken en bewaren. Bitcoins kunt u kopen op het internet of van andere gebruikers voor cash geld. 

Maar pas op met oplichters

Crypto hack

Wat ons betreft kun je tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn als het gaat om het veilig houden van je gegevens. Zorg dat je computer voorzien is van een goede virusscanner en een goede firewall. Mocht je de mogelijkheid hebben doe dan al je Bitcoin-gerelateerde zaken op een aparte, schoon geïnstalleerde pc. Voor extra veiligheid kan je linux gebruiken. Extra veiligheid opties zijn een VPN en brower-plugins zoals privacy 'badger'. Kijk anders eens op https://laatjeniethackmaken.nl/ voor goede tips wat betreft het beschermen van je pc en of smartphone.

Wees extra voorzichtig met emails en aanbiedingen die te goed klinken om waar te zijn. Als je een bitcoin-gerelateerde email krijgt waarvan je de afzender niet kent gooi deze dan weg. Mocht een email toch verdacht echt lijken zweef dan eerst even met je muis over de links in het artikel (niet klikken!) zodat je kan zien of deze ook echt verwijzen naar de juiste locatie. Pas dus op voor phishing mails.