Cryptocurrency


Wat zijn cryptocurrencies?

“Cryptocurrency zijn digitale betaalmiddelen, veelal gedecentraliseerd en bedoeld als alternatief voor bestaande valuta zoals de Euro (€) en Dollar ($). Cryptocurrencies hebben vooraf bepaalde regels rondom het aantal munten (coins) dat maximaal binnen de specifieke currency kan bestaan. De veiligheid is gegarandeerd dankzij het gebruik van cryptografie.” 

Cryptogeld (ofwel cryptocurrency of cryptovaluta) is een soort digitale munteenheid, die vaak gebruikt wordt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten.

Het ontstaan van cryptocurrencies

Toen, begin 2009, kwam er een anonieme programmeur of groep van programmeurs naar voren onder de alias 'Satoshi Nakamoto' die Bitcoin introduceerde. Satoshi omschreef het als een ‘peer to peer elektronisch cash systeem’. Het systeem zou compleet gedecentraliseerd zijn, wat inhoudt dat er geen servers mee gemoeid zijn en er geen centrale autoriteit is.

Één van de meest belangrijke problemen die een betaalservice-provider dient op te lossen is het ‘dubbel-spenderen’. Het is een vorm van fraude waarin je hetzelfde bedrag twee of meer keren kunt spenderen. De traditionele oplossing is een centraal middelpunt met een centrale server die alle gegevens van balansen en transacties bijhoudt, zoals een bank.

Echter betekent dit dat een centrale autoriteit altijd de controle en zeggenschap heeft over jouw geld.

In een gedecentraliseerd systeem zoals die van Bitcoin, ligt de verantwoordelijkheid niet bij één centraal punt maar bij iedere deelnemer van het netwerk. Dit gebeurt via de Blockchain, een gedecentraliseerd grootboek of register, dat beschikbaar is voor iedereen en waarin alle transacties worden opgeslagen.

Alles is transparant, dus elke wallet is openbaar en alle transacties zijn ten aller tijden in te zien.

Transacties

Elke transactie is een bestand dat beschikt over het adres (public key) van de verzender en ontvanger en het totaalbedrag wat verzonden is. De transactie moet nog ondertekend worden door de zender door middel van zijn private key. Uiteindelijk wordt de transactie, na verificatie, ingezonden op het netwerk.

Binnen het blockchain netwerk kunnen alleen miners transacties verifiëren door het oplossen van een cryptografische puzzel.

Miners pakken de transacties op, plaatsen er een verificatiestempel op en verspreiden vervolgens de transactie op het netwerk. Hierna voegt elke ‘node’ of knooppunt in het netwerk de transactie toe aan zijn database. Wanneer een transactie eenmaal bevestigd is staat hij vast en kan er niks meer aan veranderd worden. De transactie is hiermee onomkeerbaar.

Zodra dit is voltooid zal de miner een beloning en de door de verzender gemaakte transactiekosten ontvangen.