Datalek nieuws en overzicht week 25-2021

Gepubliceerd op 27 juni 2021 om 10:58
Datalekken weekoverzicht

Een datalek kan ernstige gevolgen hebben, soms worden levens totaal verwoest door dat er identiteit fraude mee gepleegd wordt.

Heb je een vermoeden van een datalek en is het nog niet gemeld of weet je niet als het gemeld is aan de 'Autoriteit persoons gegevens (AP)'  laat het ons dan weten, want bij een datalek moet er snel gehandeld worden om mogelijke catastrofale gevolgen te voorkomen.


Datalek nieuws


Datalek in nieuwsbriefsysteem NDC Mediagroep

Door een datalek bij het bedrijf dat de inschrijvingen verzorgt van de nieuwsbrieven van verschillende merken van NDC Mediagroep, hebben onbevoegden toegang gehad tot contactgegevens van abonnees. Dat meldt de uitgeverij in een e-mail aan die abonnees. Het gaat om een lek bij dataverwerker Qualifio, weet Omrop Fryslan. Die verzorgt de inschrijvingen voor online quizzen, spelletjes en nieuwsbrieven van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden, en meerdere nieuws- en weekbladen van de NDC.


Ragnar Locker ransomware cybercriminelen hebben 700 GB aan data van ADATA

De Ragnar Locker ransomware-bende heeft downloadlinks gepubliceerd voor meer dan 700 GB aan gearchiveerde gegevens die zijn gestolen uit de Taiwanese geheugen- en opslagchipmaker ADATA. Een set van 13 archieven, die naar verluidt gevoelige ADATA-bestanden bevatten, zijn al enige tijd openbaar beschikbaar op een cloudgebaseerde opslagservice.


Tulsa waarschuwt voor datalek nadat Conti ransomware politiecitaten lekt

De stad Tulsa, Oklahoma, waarschuwt inwoners dat hun persoonlijke gegevens mogelijk openbaar zijn gemaakt nadat een ransomware-bende politiecitaten online had gepubliceerd. Begin mei kreeg Tulsa te maken met een ransomware-aanval die ertoe leidde dat de stad haar netwerk afsloot om de verspreiding van de malware te voorkomen. Bron


Marktplaats voor datalekken zet slachtoffers onder druk door concurrenten te e-mailen

De marktplaats voor gegevensdiefstal van Marketo oefent maximale druk uit op slachtoffers door hun concurrenten te e-mailen en voorbeeldpakketten van de gestolen gegevens aan te bieden. De gegevens die op deze sites worden verkocht, worden verkregen via de eigen aanvallen van de markt, van andere cybercriminelen of door gegevens te verzamelen die vrijkomen bij andere aanvallen, zoals ransomware of datalekken op websites. De gestolen gegevens worden verkocht voor slechts $ 100 tot tienduizenden dollars, afhankelijk van de markt.


306 betalingsherinneringen naar verkeerd adres gestuurd

De gemeente Heusden stuurde 306 inwoners een betalingsherinnering die niet voor hen bedoeld was. In de brief staan de naam, het adres en de woonplaats van degene die wel een betalingsachterstand heeft. Zo ook een vrouw die Omroep Brabant sprak: "Ik denk dat ik weet voor wie de brief bedoeld was." Omdat het over betalingsachterstanden gaat, is dat extra pijnlijk. Lees verder


Western Digital: koppel WD My Book Live los om gegevensverlies te voorkomen

Western Digital raadt gebruikers van de WD My Book Live en WD My Book Live Duo aan om die los te koppelen van internet, om gegevensverlies te voorkomen. Verschillende gebruikers van die apparaten zijn al hun data kwijtgeraakt. WD zegt het probleem te onderzoeken. In een forumpost schrijft Western Digital dat het bedrijf heeft vastgesteld dat sommige My Book Live-apparaten zijn gecompromitteerd door kwaadaardige software. Daardoor zouden de harde schijven met internetverbinding teruggezet zijn naar de fabrieksinstellingen en is alle data verwijderd. De My Book Live en My Book Live Duo kregen hun laatste firmware-update in 2015, meldt WD.


Schadevergoeding bij datalek dwingt AVG beter af

Het moet makkelijker worden om een schadevergoeding te krijgen bij datalekken of onrechtmatige gegevensverwerking. Zo’n stok achter de deur is belangrijk voor de naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat stelt Tim Walree, onderzoeker en docent privaatrecht & technologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in zijn promotie-onderzoek. Walree is als promovendus verbonden aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht. Lees verder


Meer weekoverzichten

Meer info over datalekken