Datalek nieuws en overzicht week 30-2021

Gepubliceerd op 1 augustus 2021 om 10:53
Datalekken weekoverzicht

Een datalek kan ernstige gevolgen hebben, soms worden levens totaal verwoest door dat er identiteit fraude mee gepleegd wordt.

Heb je een vermoeden van een datalek en is het nog niet gemeld of weet je niet als het gemeld is aan de 'Autoriteit persoons gegevens (AP)'  laat het ons dan weten, want bij een datalek moet er snel gehandeld worden om mogelijke catastrofale gevolgen te voorkomen.


Datalek nieuws


Datalek bij leverancier van Online.nl betrof 'mogelijk' ook naw-gegevens en IBAN

Telecomprovider Online.nl meldt aan klanten dat bij het datalek bij zijn leverancier van afgelopen mei 'mogelijk' ook namen, adresgegevens en IBAN-nummers zijn uitgelekt. Eerder zei de provider dat het alleen om e-mailadressen ging. Om hoeveel klanten het gaat, is niet duidelijk.


Gegevens van 200.000 klanten van hengelsportketen Raven liggen op straat

Een database met namen, adresgegevens, telefoonnummers en e-mailadressen van ongeveer 200.000 klanten van Raven Hengelsport ligt op straat. De gegevens zijn te koop aangeboden op een forum waar criminelen vaker handelen in gestolen persoonlijke informatie. Raven is een van de grootste aanbieders voor hengelsportartikelen in Nederland. Het bedrijf heeft in ons land vier vestigingen, maar zegt dat het datalek alleen gegevens bevat van mensen die bij de webshop een account hadden. "We zijn blij dat er geen bankgegevens en wachtwoorden tussen zaten. Maar dit is voor onze klanten wel vervelend, omdat ze slachtoffer kunnen worden van phishing", zegt Dennis de Jong van de hengelsportketen.


Vaccinatiegegevens van zevenhonderd patiënten zijn zonder toestemming gedeeld met het RIVM

Na eerdere problemen met het vastleggen van de vaccinatiegegevens in het centrale register van het RIVM, blijken de gegevens van honderden patiënten nu zonder toestemming verspreid. Voorafgaand aan een vaccinatie wordt gevraagd of de informatie gedeeld mag worden met het RIVM. Vanwege een fout in een van de huisartsensystemen, zijn de persoonsgegevens van zevenhonderd gevaccineerden toch gedeeld, zonder dat hier toestemming voor is gegeven.


Cliëntenraad Bravis ziekenhuis ‘enorm geschrokken’ van nieuw datalek: ‘Dit is heel zuur’

De cliëntenraad van het Bravis ziekenhuis is ‘enorm geschrokken’ van het nieuwste datalek binnen het ziekenhuis waarbij zes medewerkers onrechtmatig in het dossier van een patiënt keken. Voorzitter Ad Vos van de cliëntenraad is er enerzijds van overtuigd dat Bravis alles in het werk stelt om patiëntgegevens te beschermen (‘Het is een topprioriteit’), maar dat het anderzijds kennelijk toch niet lukt om onrechtmatig handelen volledig uit te bannen. Lees verder


Noord-Ierland stopt wegens datalek tijdelijk met uitgifte digitaal vaccinatiebewijs

Noord-Ierland is wegens een datalek tijdelijk gestopt met de dienst waarmee burgers die zijn gevaccineerd een digitaal vaccinatiebewijs kunnen aanvragen. Gebruikers van de COVID Certification Service kregen in bepaalde gevallen gegevens van andere gebruikers te zien. Net als met de Nederlandse CoronaCheck-app kunnen burgers in Noord-Ierland via de COVIDCertNI-app een qr-code genereren waarmee ze kunnen aantonen gevaccineerd te zijn. Hiervoor moet via de COVID Certification Service een coronacertificaat worden aangevraagd


Consumentenbond: kijk uit voor datalek!

Door de aanhoudende stroom datalekken ligt inmiddels van 8 miljoen Nederlanders minstens één wachtwoord op straat. Waarom zijn er zo veel lekken, wat zijn de gevaren en wat kunnen we er tegen doen? Gerard Spierenburg van de Consumentenbond kan ons er meer over vertellen.


Estland meldt diefstal van 286.000 pasfoto's uit overheidsdatabase

Door een kwetsbaarheid in een foto-uitwisselingsdienst van de Estse overheid zijn twee weken geleden ruim 286.000 pasfoto's uit de identiteitsdocumentdatabase van de Estse overheid gestolen, zo hebben de autoriteiten in het land bekendgemaakt. Het beveiligingslek in de applicatie van de Estse it-autoriteit RIA zorgde ervoor dat de geldigheid van gebruikersinvoer niet goed werd gecontroleerd.


‘Datalek kost bedrijven gemiddeld 3,5 miljoen euro’

De kosten van zakelijke datalekken zijn dit jaar nog nooit zo hoog geweest. Gemiddeld kost een datalek bedrijven nu 3,5 miljoen euro. In het jaarlijkse ‘Cost of Data Breach’-rapport constateert IBM dat de prijs van een gemiddeld datalek bedrijven nu gemiddeld 20 procent meer kost dan in 2020. Bedrijven betalen nu 3,5 miljoen euro (4,24 miljoen dollar) per incident waarbij tussen de 1.000 en 100.000 bestanden zijn betrokken. Grootschalige datalekken waarbij tussen de 50 en 65 miljoen bestanden zijn betrokken, kosten bedrijven nu ongeveer 339 miljoen euro (401 miljoen dollar) om op te lossen.

IBM Report
PDF – 820,0 KB 244 downloads


Bron: diverse en anonieme tips

Meer weekoverzichten

Meer info over datalekken