Datalek nieuws en overzicht week 38-2021

Gepubliceerd op 26 september 2021 om 12:44
Datalekken weekoverzicht

Een datalek kan ernstige gevolgen hebben, soms worden levens totaal verwoest door dat er identiteit fraude mee gepleegd wordt.

Heb je een vermoeden van een datalek en is het nog niet gemeld of weet je niet als het gemeld is aan de 'Autoriteit persoons gegevens (AP)'  laat het ons dan weten, want bij een datalek moet er snel gehandeld worden om mogelijke catastrofale gevolgen te voorkomen.


Datalek nieuws


Mailadressen Afghaanse tolken op straat door datalek bij Brits ministerie

Door een datalek bij het Britse ministerie van Defensie liggen de privégegevens van Afghaanse tolken op straat. De e-mailadressen van ongeveer 250 mensen die naar het Verenigd Koninkrijk willen komen, waren zichtbaar in een groepsmail, meldt BBC News dinsdag.


ING kampte met datalek creditcardoverzichten

Klanten van ING konden vrijdag aan het einde van de middag tijdelijk hun creditcardoverzicht niet inzien. De bank sloot de mogelijkheid tijdelijk af nadat was gebleken dat van ten minste twee klanten gegevens zichtbaar waren geworden voor diverse andere gebruikers. Het ging om de voorletters en achternaam van de twee klanten plus de eerste en laatste vier cijfers van hun creditcard. Een klein deel van de in totaal miljoenen klanten van de bank kon die gegevens opeens zien. Hoe dit precies kon gebeuren, heeft de bank niet naar buiten gebracht. Aan het begin van de avond werd het euvel opgelost door een update van de systemen. De bank heeft al een voorlopige melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Bedrijven en overheden moeten direct een melding doen van een datalek bij de AP. Het kan dan gaan om vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens zonder dat dit de bedoeling is. ING biedt zijn excuses aan en benadrukt dat andere mensen niets met deze gegevens of creditcard kunnen doen. Door de update hebben alle klanten weer inzicht in hun creditcardoverzicht en zijn er geen gegevens van anderen meer zichtbaar. "Uiteraard blijven we het monitoren", laat een woordvoerster weten.


Scoupy waarschuwt voor datalek

De Nederlandse cashback-app Scoupy waarschuwt zijn twee miljoen gebruikers voor een datalek. Daarbij lijken persoonsgegevens zoals naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, kassabonnen en versleuteld wachtwoord en versleuteld bankrekeningnummer (IBAN) te zijn buitgemaakt. Hoe het lek heeft ontstaan, wordt niet toegelicht. Scoupy is bezig de systeembeveiliging verder aan te scherpen. ‘Dat zullen we de komende tijd blijven doen. Daardoor kan het voorkomen dat de beschikbaarheid van de app en de website minder is dan je gewend bent.’ Scoupy waarschuwt gebruikers intussen voor mogelijke phishingaanvallen. Iemand kan zich bijvoorbeeld voordoen als een bankmedewerker en proberen om pincodes en wachtwoorden te vergaren. Scoupy biedt consumnten de gelegenheid om mee te doen aan cashbackacties van supermarkten. Gebruikers maken met de app een foto van hun kassabon en krijgen dan het geld terug van een actieproduct.


Autoriteit Persoonsgegevens kan weer datalekmeldingen ontvangen

Het online formulier waarmee organisaties datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens kunnen melden is weer online. Door werkzaamheden was het formulier het afgelopen weekend offline, waardoor de toezichthouder geen datalekmeldingen kon ontvangen. Werkzaamheden aan de it-systemen van de privacytoezichthouder waren de reden dat het meldformulier het afgelopen weekend niet beschikbaar was. Bedrijven en overheden die met een datalek te maken hebben moeten dit uiterlijk binnen 72 uur bij de Autoriteit Persoonsgegevens melden. Doordat het meldformulier tijdelijk offline was konden organisaties die in deze periode met een datalek te maken kregen dit niet binnen de gestelde deadline melden. De AP zegt hier rekening mee te zullen houden. Organisaties die tussen 17 en 20 september een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens moesten melden krijgen hier tot en met vrijdag 24 september de tijd voor.


Privacywaakhond teleurgesteld: ‘Kabinet gaat tegen kamer in door niet meer geld te geven’

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is teleurgesteld na de presentatie van de Miljoenennota eerder deze week. De waakhond die datalekken bestrijdt krijgt evenveel geld als vorig jaar, terwijl een hoger budget hard nodig is. Dat schrijft de AP op zijn site. ‘Het kabinet gaat hiermee tegen de wens van de Tweede Kamer in, die dit jaar twee moties aannam om het budget van de AP te verhogen’, aldus de waakhond.


Zeker 185 Gelderlanders laten na datalek GGD-gegevens wissen

Minstens 185 Gelderlanders hebben na het datalek bij de GGD begin dit jaar een verzoek ingediend om hun gegevens daar te wissen. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Gelderland opvroeg bij de Gelderse GGD's. “Dit zijn er verhoudingsgewijs best veel", zegt cybersecurity-specialist Mary-Jo de Leeuw. Lees verderBron: diverse en anonieme tips

Meer weekoverzichten

Meer info over datalekken