DNSSEC


Laatste update: 18 maart 2023


DNSSEC is een belangrijke technologie om de veiligheid van het Domain Name System (DNS) te verbeteren, en kan ook van toepassing zijn op .nl domeinen.

Het DNS is een essentieel onderdeel van het internet. Wanneer u een website wilt bezoeken, typt u de domeinnaam (zoals www.example.nl) in uw browser. De browser vertaalt deze domeinnaam vervolgens naar het bijbehorende IP-adres, dat de computer gebruikt om de website op te halen.

Maar wat als iemand de DNS-gegevens manipuleert om u naar een andere website te sturen dan waar u eigenlijk naartoe wilt? Dit is een potentieel gevaarlijke aanval, bekend als DNS-spoofing of DNS-phishing. Een aanvaller kan bijvoorbeeld een valse website maken die eruitziet als uw bankwebsite en u vragen om uw inloggegevens in te voeren, waardoor de aanvaller toegang krijgt tot uw bankrekening.

DNSSEC voegt een extra beveiligingslaag toe om dit soort aanvallen te voorkomen. Wanneer een .nl domeinnaam is beveiligd met DNSSEC, worden er cryptografische handtekeningen toegevoegd aan de DNS-gegevens. Dit betekent dat uw browser kan controleren of de DNS-gegevens die u ontvangt authentiek en onveranderd zijn. Als de handtekeningen niet overeenkomen, weet uw browser dat de DNS-gegevens zijn gemanipuleerd en kan het de verbinding weigeren.

Kortom, DNSSEC helpt bij het beschermen van uw online veiligheid en privacy door ervoor te zorgen dat u wordt geleid naar de websites die u daadwerkelijk wilt bezoeken en niet naar valse of kwaadaardige sites.