Dropshipping, oplichting of toch niet?

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 19:36

Wie herkent dit niet,  'iets bestellen in een Nederlandse webwinkel en er later achter komen dat het pakketje gewoon van een site als AliExpress komt en daar ook nog eens veel goedkoper is'.

Toch is het iets wat sommige zogenoemde dropshippers doen. Gelukkig zijn dit soort webwinkels vaak goed te herkennen. En met deze tips trap jij er niet in.

Fenomeen dropshipping

Het fenomeen dropshipping is de laatste tijd enorm in opkomst. Het houdt in dat webwinkels zelf geen voorraad hebben, maar een bestelling rechtstreeks doorsturen naar de groothandel. Die stuurt het pakketje dan naar de klant.

Daar is in principe niets mis mee. Omdat de webwinkel geen magazijn nodig heeft, zijn de kosten lager. Zeker als dat wordt doorberekend in de prijs, is dat ook gunstig voor consumenten.

Maar er is een groep dropshippers die Chinese websites als AliExpress gebruiken als 'magazijn'. In feite doen die webwinkels niets anders dan een bestelling in China plaatsen namens een Nederlandse klant.

De vaak spotgoedkope producten worden flink duurder verkocht en de consument ervaart bovendien dezelfde nadelen als dat hij het zelf in China had besteld. Dat komt neer op soms extreem lange levertijden, namaakproducten, onveilige producten of producten van slechte kwaliteit. Allemaal dingen die je niet verwacht als je iets in een Nederlandse webwinkel bestelt.

Dat is een hele brede marge

Webwinkel deskundige Astrid van Kollenberg is geen fan van dropshipping via AliExpress. Nederlandse klanten zijn namelijk gewend om bestellingen snel in huis te hebben en dat is vanuit China onmogelijk.

Om gedoe achteraf te voorkomen hanteren dit soort dropshippers vaak levertijden van een tot vier weken, soms ook uitgedrukt in werkdagen. "Dat is een hele brede marge", zegt Van Kollenberg, Verder staat erbij dat ze het rechtstreeks versturen vanuit de leverancier. Als je dit leest op hun website, weet je vaak dat het pakket van ver moet komen.

De verzendkosten zijn, net als op AliExpress, vrijwel altijd gratis. Maar wie wil retourneren, moet het soms terugsturen naar China. "Met hele hoge verzendkosten", waarschuwt Van Kollenberg. De dropshippers zitten namelijk zelf niet op een huis vol teruggestuurde pakketjes te wachten.

Shopify

Opvallend is dat veel van deze webshops op elkaar lijken. Dat komt omdat ze vaak gebruikmaken van hetzelfde systeem 'Shopify'.

Via Shopify is het kinderspel om een eigen dropshipwinkel te beginnen. Bij veel webwinkels staat onderaan de pagina het woord Shopify.

Dropshippers benoemen graag hun uitstekende klantenservice. Maar op sommige sites is geen telefoonnummer te vinden. "Terwijl contactgegevens wel verplicht zijn." Als ze onvindbaar zijn, moeten er bij jou alarmbellen gaan rinkelen.

Die komen me bekend voor

Veel dropshippers gebruiken de bovenstaande foto om te laten zien dat ze een klantenservice hebben. Waarschijnlijk is de tekst op de shirtjes gefotoshopt, want de drie personen zijn op heel wat sites terug te vinden.

De ene keer verkopen ze stoelhoezen, de andere keer een luxe douchekop en dan weer een extra comfortabele bh. Je begrijpt, deze foto is nep.

Het kan ook lonen om op Facebook te zoeken naar de webwinkel. Als je veel slechte recensies leest, weet je genoeg. Al halen sommige dropshippers dit soort recensies zo snel mogelijk weg.

Over Facebook gesproken, dropshippers gebruiken sociale media als Facebook en Instagram graag voor advertenties.

Wil je nou zeker weten dat het product niet goedkoper op AliExpress te vinden is, dan is er eigenlijk maar één oplossing. Opzoeken op AliExpress. De kans is groot dat je na een paar minuten zoeken het juiste product al gevonden hebt voor de originele prijs.

Door te zoeken op afbeelding via Google maak je het zoeken zelfs nog gemakkelijker. De productfoto's zijn vaak namelijk exact hetzelfde als de productfoto's op AliExpress.

Meer voorbeelden zien van 'Chinese' dropshippers? De Facebookpagina Ali versus De Rest zet ze op een rijtje.

Bron: succesmetjewebshop.nl, rtlnieuws.nl / Gert-Jan Verstegen