Email headers


Wat is een e-mail header?

Wanneer je een e-mail ontvangt, kun je in jouw e-mail- of webmail programma de inhoud van het bericht bekijken en lezen.

De inhoud van het bericht wordt ook wel de 'body' genoemd. Daarnaast zijn er ook 'headers' ingesloten in het bericht. Deze headers zijn normaal gesproken niet allemaal zichtbaar.

E-mail headers

In de headers van een bericht staat belangrijke informatie, zoals de afzender en het onderwerp.

Daarnaast geven de headers informatie over SPAM-filtering, virusscans en de route die het e-mailbericht heeft afgelegd van afzender naar bestemming.

De headers kunnen bekeken worden in de bron van een e-mailbericht. De headers beginnen bij de eerste regel in het bericht, tot aan de eerste 'lege' regel. Daarna begint de zichtbare inhoud van het bericht.

Op de route van afzender naar ontvanger, kunnen verschillende mail servers headers toevoegen aan het bericht.

Waarvoor worden e-mail headers gebruikt?

Veel belangrijke informatie in de headers is bedoeld als hulpmiddel voor beheerders.

Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als er problemen zijn met het versturen of ontvangen van mail, als aflevering erg lang duurt, of als een bericht ten onrechte als SPAM wordt gemarkeerd.

Headers weergeven

Een e-mailbericht kan gegevens bevatten die mogelijk de afzender kan traceren.

Hoe u deze headers zichtbaar kunt maken, vindt u hieronder.

Selecteer het e-mailprogramma, waar je de headers van wilt veiligstellen, voer de stappen uit zoals die beschreven staan.

Voorbeeld van e-mail header

Let op

Wanneer u denkt of zeker weet dat uw e-mailaccount is gehackt, vergeet dan niet te controleren of er doorverwijzingen zijn aangemaakt (die automatisch binnenkomende e-mails doorstuurt naar een ander e-mailadres).

Mocht dit inderdaad ingesteld zijn dan kan dit e-mailadres mogelijk een spoor zijn naar de dader(s).

E-mailclient

Een e-mailclient is een computerprogramma dat gebruikt wordt voor het schrijven, versturen en ontvangen van e-mail. De technische benaming voor een e-mailclient is Mail User Agent (MUA).

Een e-mailclient biedt de gebruiker functies om een e-mail te schrijven, te bewerken en aan te bieden aan een mailserver voor bezorging bij de ontvanger.

De e-mailclient kan ook worden gebruikt om e-mail te ontvangen van een mailserver. E-mailclients bestaan in verschillende vormen.

Er is bijvoorbeeld een onderscheid tussen tekstmode (Mutt) en grafische (Mozilla Thunderbird) e-mailclients.

Voor bijna elk besturingssysteem zijn er e-mailclients voorhanden. Ze kunnen onderling ook verschillen in het aantal mogelijkheden en gebruiksgemak.

Webmail

Webmail is de algemene benaming voor een webapplicatie die het mogelijk maakt om e-mail te gebruiken via een webgebaseerde gebruikersinterface. Doordat webmail gebruikmaakt van HTML (of een andere webstandaard zoals XML in combinatie met XSLT) is het op dezelfde wijze te gebruiken als een gewone website. Hierdoor is het mogelijk om overal ter wereld gebruik te maken van e-mail zonder een apart e-mailprogramma te hoeven installeren.

Analyseren

Als u zelf de gevonden e-mailheaders wilt analyseren, dan kunt u dat op deze pagina doen. Wanneer het programma wat u gebruikt er niet bij staat, dan vindt u mogelijk hier hoe u e-mailheaders kunt veiligstellen van uw programma.

Bron: google, microsoft, yahoo, apple, internetsporen