Evil Twin aanval


Een Evil Twin aanval is een vorm van netwerkbedreiging waarbij een kwaadwillende een frauduleuze Wi-Fi access point (AP) opzet die legitiem lijkt, met als doel nietsvermoedende gebruikers te misleiden en hun gegevens te stelen. Hier zijn de belangrijkste punten over deze aanval:

Hoe werkt een Evil Twin aanval?

 1. Opzetten van het kwaadaardige netwerk:

  • De aanvaller maakt een Wi-Fi netwerk aan dat identiek lijkt aan een legitiem netwerk, bijvoorbeeld door dezelfde naam (SSID) en soortgelijke instellingen te gebruiken.
 2. Gebruikers misleiden:

  • Gebruikers verbinden zich per ongeluk met dit kwaadaardige netwerk omdat het lijkt op het vertrouwde netwerk. Dit gebeurt vaak op locaties zoals cafés, luchthavens of bibliotheken waar gratis Wi-Fi beschikbaar is.
 3. Gegevens onderscheppen:

  • Eenmaal verbonden met het kwaadaardige netwerk, kan de aanvaller het internetverkeer van de gebruiker onderscheppen en gevoelige informatie zoals wachtwoorden, bankgegevens, e-mails en andere persoonlijke gegevens stelen.
 4. Man-in-the-Middle (MitM) aanvallen:

  • Naast het onderscheppen van gegevens kan de aanvaller ook een Man-in-the-Middle aanval uitvoeren, waarbij hij zich tussen de gebruiker en de legitieme server plaatst om gegevens te manipuleren of verder af te luisteren.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen Evil Twin aanvallen?

 1. Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi:

  • Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi voor gevoelige transacties zoals internetbankieren of het invoeren van wachtwoorden.
 2. Controleer netwerkdetails:

  • Controleer de naam van het netwerk en vraag indien mogelijk het personeel van de locatie om de exacte naam van hun Wi-Fi netwerk.
 3. Gebruik een VPN:

  • Een Virtual Private Network (VPN) versleutelt je internetverkeer, waardoor het moeilijker wordt voor aanvallers om je gegevens te onderscheppen.
 4. Gebruik mobiele data:

  • Gebruik, indien mogelijk, je mobiele data in plaats van openbare Wi-Fi voor gevoelige activiteiten.
 5. Schakel automatische verbindingen uit:

  • Zet de optie om automatisch verbinding te maken met beschikbare Wi-Fi netwerken uit op je apparaat.

Door bewust te zijn van de risico's en passende maatregelen te nemen, kun je de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt van een Evil Twin aanval.