Filevault


FileVault is een functie voor encryptie die beschikbaar is op Apple Mac-computers. Het is ontworpen om de gegevens op je harde schijf te beveiligen door ze te versleutelen, wat betekent dat de gegevens onleesbaar worden gemaakt zonder de juiste sleutel of wachtwoord. Wanneer FileVault is ingeschakeld, worden alle bestanden op de startschijf volledig versleuteld. Dit biedt een sterke beveiligingslaag omdat zelfs als iemand fysiek toegang krijgt tot je schijf, bijvoorbeeld door diefstal van je laptop, de gegevens zonder het wachtwoord niet toegankelijk zijn.

Hier zijn enkele belangrijke punten over FileVault:

  • Activering: Je kunt FileVault inschakelen via de Systeemvoorkeuren onder 'Beveiliging en privacy'. Zodra het is geactiveerd, worden alle bestaande en nieuwe bestanden automatisch versleuteld.
  • Wachtwoord: Je macOS-gebruikersaccountwachtwoord wordt gebruikt als je decryptie sleutel. Het is belangrijk dat dit wachtwoord sterk is en veilig wordt bewaard.
  • Herstelsleutel: Tijdens het inschakelen van FileVault krijg je een herstelsleutel die je kunt gebruiken om toegang te krijgen tot je schijf als je je wachtwoord vergeet. Het is cruciaal om deze sleutel op een veilige plaats te bewaren, gescheiden van je apparaat.
  • Prestatie: Moderne Macs met snelle processors en SSD's ondervinden meestal weinig tot geen prestatievermindering door het gebruik van FileVault.

Het gebruik van FileVault is vooral aan te raden voor laptops en andere apparaten die makkelijk verloren kunnen gaan of gestolen kunnen worden. Het beschermt je persoonlijke en gevoelige informatie tegen onbevoegde toegang.