Firmware


Firmware is software die in hardware ingeprogrammeerd is. Dit kan op eenmalige basis geschieden, maar moderne technieken zoals flashgeheugen maken het ook mogelijk om de firmware te vernieuwen. De EEProm wordt dan geladen met het nieuwe programma.

Gebruik

Firmware wordt vaak gebruikt als besturingssoftware voor elektronica en ingebedde computersystemen waar een processor aanwezig is, zoals auto's, in huishoudtoestellen, in elektronische apparatuur of in computers.

Benaming

De term "firmware" geeft overigens al aan dat de inhoud firm (stevig) is, en dus zit tussen de hardware (in principe niet te wijzigen) en (algemene) software (zoals algemene besturingssystemen en computerprogramma's, die makkelijk te overschrijven zijn).

Bij het ontwerpen van firmware of ingebedde software zijn vaak heel andere zaken van belang dan in algemene software: kostprijs, geheugenverbruik, snelheid, efficiëntie en energieverbruik en warmteafstraling.

Echter, met de invoering van steeds performantere digitaal signaalprocessoren enerzijds en ingebedde microprocessoren anderzijds kan men stellen dat de grens tussen klassiek programmeren en firmware op bepaalde vlakken aan het vervagen is: waar vroeger zeer specifieke besturingssystemen werden gebruikt, ziet men nu steeds meer algemene besturingssystemen zoals Linux op dergelijke systemen (bijvoorbeeld horloges, betalingsterminals, telefoons, dvd-spelers, hardwareacceleratiekaarten ...).